DOVO Poelkapelle moest in 2014 vaker uitrukken na ontplofte obus in Ieper

Redactie KW

De ontmijningsdienst kreeg vorig jaar 4.025 meldingen, terwijl het gemiddelde 3.000 meldingen per jaar is.

“We hebben elke dag een team op de baan dat 10 tot 15 oproepen behandelt in de Westhoek en een deel van Henegouwen”, vertelt luitenant Dirk Gunst. “Vorig jaar kregen we meer meldingen dan de jaren daarvoor door de ontploffing van een obus in Ieper. Er zijn drie vestigingen van DOVO in ons land: Poelkapelle, Zeebrugge en Meerdal. DOVO kreeg vorig jaar 4.025 aanvragen van de politie en 2.852 daarvan zijn behandeld door de afdeling van Poelkapelle.”

DOVO Poelkapelle moest in 2014 vaker uitrukken na ontplofte obus in Ieper

Dirk Gunst

Op 19 maart 2014 stierven twee arbeiders in Ieper nadat ze per ongeluk een obus uit de Eerste Wereldoorlog hadden laten ontploffen. “In de twee dagen na de ontploffing hebben we 150 oproepen gekregen”, vervolgt de luitenant. “Intussen is het aantal meldingen opnieuw genormaliseerd, al verwachten we binnenkort opnieuw wat meer meldingen als de boeren opnieuw beginnen te werken op hun land.”

Nieuwe vernietigingsmachine

DOVO Poelkapelle moest in 2014 vaker uitrukken na ontplofte obus in Ieper

De obussen die geen toxische vloeibare lading hebben, worden ontmanteld in de Contained Detonation Chamber. (Foto JL)

Begin 2016 start in Poelkapelle de bouw van een nieuwe vernietigingsmachine voor gifgasbommen. De ontmantelingsinstallatie voor toxische munitie van het vloeibare type is al stuk sinds augustus 2012. “Momenteel stockeren we alle bommen die we niet kunnen vernietigen”, aldus luitenant Dirk Gunst. “Dat zijn er intussen zo’n 3.000, maar die opslag gebeurt op een veilige manier. Begin 2017 moet de nieuwe vernietigingsinstallatie operationeel zijn.”

(JL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier