Dosko Kanegem verliest zijn voorzitter Frans Dewaele (70)

Foto RN © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Voetbalclub Dosko en heel Kanegem is in diepe rouw : vorige nacht is Frans Dewaele (70), voorzitter en duivel-doet-al van de club, overleden.

Kanegemnaar Frans Dewaele (70), die met zijn echtgenote Annie Huys op een (halve) steenworp van het veld van Dosko Kanegem in de Nagelstraat woonde, is niet meer. Hij was niet de man van de grote woorden, maar des te meer van de grote daden. Hij verbleef sinds enkele weken in het AZ Delta in Roeselare. Hij was er na hartfalen opgenomen en is vorige nacht na complicaties overleden.

Hij werd op 5 september 1947 geboren en groeide met zijn broer Walter op. Zelf voetbalde hij eerst een paar maanden bij FC Tielt en hield later met André Biebuyck en andere trouwe voetbalsoldaten in Kanegem Dosko boven de doopvont. In 1965 sloot de club bij het Katholiek Sportverbond aan. Pas begin de jaren tachtig werd de overstap naar de Koninklijke Belgische Voetbalbond gemaakt. Frans was eerst afgevaardigde van de reserves.

“Frans was niet alleen voorzitter van Dosko, hij was de man die in alle stilte bergen werk verzette”

Na het vroege overlijden van Eric Vuylsteke in 1995 werd toenmalig voorzitter Bertrand Lannoo secretaris en werd Frans Dewaele voorzitter van Dosko Kanegem, intussen meer dan 20 jaar. “Ik kan het misschien niet goed uitleggen, maar ik toon dubbele inzet als het op werken aan komt”, vertelde hij in een interview. “Ik hou een oogje in het zeil, ik doe veel papierwerk.” Frans was dan ook dagelijks op of rond de club : opruimen in de kantine, kleedkamers schoonmaken, vuilnisbakken buitenzetten… Geen werk was hem te veel of te zwaar.

“Hij was niet alleen voorzitter van onze club”, weet bestuurslid Joris Tack. “Zijn overlijden is een heel groot drama voor al wie iets met Dosko te maken heeft, voor heel Kanegem. Hij was de duivel-doet-al. Een man die door de jaren heen bergen werk heeft verzet. In alle stilte. Maar groots in alles wat hij voor de club heeft gedaan.” Daarnaast was Frans ook vinkenliefhebber. Het tijdstip van de uitvaart is vandaag niet bekend. (LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier