Dorpsrestaurant Emelgem lanceert vervoerdienst

Op de foto Lieve Werbrouck, Mathe Den Baes, Evelien Aneca en Maurits Kaes. © CLY
Philippe Verhaest

Het dorpsrestaurant in het voormalige gemeentehuis van Emelgem zit na 3,5 jaar op kruissnelheid.

Het aantal geserveerde maaltijden blijft stijgen en recent werd ook een vervoerdienst gelanceerd. “Daarmee halen we minder mobiele mensen thuis op en brengen hen naar het restaurant”, aldus verantwoordelijke Evelien Aneca. Het Emelgemse dorpsrestaurant zag het levenslicht na een stevige bevraging van de Emelgemse bevolking. “Het vorige stadsbestuur wilde werk maken van een kernontwikkelingsplan en een van de opmerkingen was dat er in Emelgem te weinig dienstverlening was”, legt verantwoordelijke Evelien Aneca uit. “Een ander voorstel was om een buurtrestaurant in het leven te roepen.”

Dat idee werd door het OCMW opgepikt en in 2011 werden de plannen concreet uitgewerkt. “In april 2012 serveerden we hier in het voormalige Emelgemse gemeentehuis onze eerste schotel en sindsdien loopt het restaurant op wieltjes.” In het gemeentehuis werd ook een loket van het Sociaal Huis ingericht en worden er op regelmatige basis activiteiten georganiseerd.”

Veel vaste gezichten

Aanvankelijk was het dorpsrestaurant op dinsdag-, donderdag- en vrijdagmiddag geopend, maar sinds oktober 2013 kan je er de volle vijf werkdagen terecht. “Donderdag en vrijdag blijven evenwel onze topdagen, want dan staan er frieten, kroketten of een visgerecht op het menu”, glimlacht Evelien.

Gemiddeld krijgt het dorpsrestaurant dagelijks een vijftiental mensen over de vloer. “Waaronder veel vaste gezichten. Nu hebben we een negental mensen die elke dag langskomen. Onze vaste klanten. Wekelijks zien we tot dertig verschillende mensen, wat bewijst dat het dorpsrestaurant wel degelijk nut heeft.”

Een verklaring voor het succes is volgens Evelien snel gevonden. “We zorgen voor een gezellige sfeer en het eten is echt lekker. Alle maaltijden worden in de OCMW-keuken van Ten Bos bereid en naar hier getransporteerd. Tijdens de maaltijd slaan de gebruikers maar al te graag een babbeltje met elkaar. We bereiken immers vooral oudere en alleenstaande mensen. Voor hen breekt een bezoek aan het dorpsrestaurant de dag. Bovendien is hier lunchen echt goedkoop. Voor amper 6,3 euro krijg je soep, een hoofdgerecht en een dessert.”

Busje van Dischveld

In 2014 werden in het Emelgemse dorpsrestaurant 3.534 maaltijden geserveerd. “Dit jaar zitten we nu al aan 2.795 maaltijden. We zullen ons record van vorig jaar dus breken. Net daarom hebben we besloten om onze dienstverlening nog verder uit te breiden. We horen af en toe dat er nog mensen zijn die graag naar het dorpsrestaurant zouden komen, maar niet mobiel genoeg zijn om er op eigen houtje te raken. Het OCMW stelt daarom het busje van het dagverzorgingingscentrum Dischveld ter beschikking. Dat wordt ‘s ochtends en ‘s avonds ingezet om mensen van en naar het dagverzorgingingscentrum te brengen, maar staat ‘s middags stil.”

“Twee vrijwilligers staan alvast paraat om mensen naar het dorpsrestaurant te brengen. Zo hopen we dat ook minder mobiele inwoners van Emelgem de weg vinden naar ons restaurant”, besluit Evelien.

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier