Dorpsraad gaat van start in Otegem

Geert Sieuw bij een bord met ideeën. © GV
Redactie KW

Met een ontbijtvergadering werd zondagmorgen de eerste dorpsraad in Otegem opgestart. Uit de eerste bevraging, waaruit heel wat suggesties kwamen, bleek dat de Otegemnaren graag een bankautomaat zouden hebben.

“Met dergelijke dorpsraden willen we de participatie van de inwoners verhogen en anderzijds ook het belang van de deelgemeente benadrukken“, begon burgemeester Doutreluingne. Volgens hem is er niet voldoende participatie in de reeds bestaande adviesraden. “Een dorpsraad behandelt alle domeinen, maar enkel op het vlak van de deelgemeente zelf. Het mag ook geen klachtenbank of ombudsdienst worden en zeker al niet ontaarden in een politiek orgaan. Wel moet het een kern worden met geïnteresseerde en gemotiveerde inwoners, die samen een spreekbuis en denkplatform vormen om voorstellen en bezorgdheden van algemeen belang te richten naar het gemeentebestuur”, klonk het als inleiding.

Vier thema’s

Het is de bedoeling om ook in de toekomst ook in de andere deelgemeenten een dorpsraad op te starten. Meteen werd er van wal gestoken en begon men rond vier thema’s te brainstormen. Deze thema’s waren verkeer, voorzieningen, sfeer en vrije tijd. Dat leverde heel wat voorstellen op, die dan aan panelen werden opgehangen.

Op de post-it’s aan de muur konden we de diverse voorstellen bekijken. Met stip zagen we dat Otegem nood heeft aan een bankautomaat. Dit voorstel kreeg heel wat bolletjes. Andere voorstellen waren onder andere de vraag naar meer snelheidscontroles, een beter openbaar vervoer, zorg voor de fietspaden, bestaande initiatieven verderzetten, een speelbos..

Ook zijn enkele mensen vragende partij om een bistro te hebben in hun gemeente en enkelen vroegen ook om het te huur staande café Sint-Amand om te bouwen tot een soort cultuurhuis.Geert Sieuw uit de Klijtekopstraat had dan liever de omgeving van de kerk opgefrist gezien. “Nu biedt de parking en de omgeving rond de kerk een eerder desolate indruk. Het zou wellicht beter zijn deze eens serieus aan te pakken. Ook moet er grondig nagedacht worden over de invulling van het kerkgebouw.”

(GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier