Doodrijder van Jelle gaat in beroep

Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Bryan I., de 31-jarige Lichterveldenaar die Jelle Tommeleyn (24) in februari vorig jaar doodreed en vluchtmisdrijf pleegde, gaat in beroep. Vorige week legde de politierechter hem nog een effectieve gevangenisstraf van drie jaar op.

Het verdict van de Brugse politierechter was vorige week maandag hard: Bryan I., een 31-jarige leerkracht uit Lichtervelde, kreeg vijf jaar gevangenisstraf (waarvan twee jaar met uitstel), vijf jaar rijverbod en een boete van 6.000 euro (waarvan de helft met uitstel). Op zondagmorgen 7 februari 2016 had hij Jelle Tommeleyn uit Sint-Henricus (Torhout) van de weg gemaaid langs de Brugsebaan in Lichtervelde en vluchtmisdrijf gepleegd. Jelle overleed aan zijn verwondingen.

“Bijzonder zware straf”

Nu heeft Bryan I. beslist in beroep te gaan tegen dat vonnis. Dat bevestigt zijn advocaat, Jurgen Dehaemers uit Zedelgem. “Ik heb vanmorgen hoger beroep aangetekend op strafrechterlijk vlak. De politierechter legde mijn cliënt een bijzonder zware straf op. Bovendien kunnen we onmogelijk akkoord gaan met heel wat zaken in de motivering van het vonnis. Zo klopt het niet dat mijn cliënt geen schuldbesef of verantwoordelijkheidsgevoel heeft. De rechter stelt ook dat er een risico op hervallen is. Maar er is daar geen enkele wetenschappelijk onderbouwde motivering voor.”

Jelle Tommeleyn.
Jelle Tommeleyn.© Melanie Soenen

Alternatieve straf

Bryan I. en zijn advocaat blijven hopen op een alternatieve straf. “Volgens mij bestaan er veel betere maatregelen dan een gevangenisstraf”, aldus Dehaemers. “Mijn cliënt een celstraf opleggen brengt de maatschappij niks bij. Ik heb de indruk dat de rechter het dossier heeft aangehaald als voorbeeld om paal en perk te stellen aan vluchtmisdrijf.”

(TV)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier