Donorenactie Rode Kruis is groot succes in Hooglede

Redactie KW

Al jarenlang bestaat op de gemeente een stevige traditie van trouwe bloedgevers. Toch blijft de nood aan donoren groot.

Dank zij enkele acties konden dit jaar 241 meer bloedgiften genoteerd worden. De twee contactgroepen van de bloedgevers van Hooglede en Gits staken in het voorjaar de koppen bijeen en besloten dit jaar actie te voeren om het bloedgeven te promoten in heel de gemeente. Meteen werd de lat hoog gelegd en mikte men, met de medewerking van het gemeentebestuur, op 100 nieuwe bloedgevers voor 2014.

Actie in scholen

Dit zou de gemeente immers het label ‘Gemeente met een Hart’ opleveren, maar nog veel belangrijker is dat iedere bloedgift die er bij komt van levensbelang kan zijn. Enkele acties werden zo op touw gezet: mailings naar alle verenigingen en meerdere oproepen via diverse media.

Dat het bij dergelijke acties belangrijk is de jeugd te mobiliseren, bewees de grote oktoberactie waarbij alle scholen van de gemeente meewerkten aan een ‘Fata Morgana’ waarbij de kinderen massaal kaartjes verzamelden met namen van kandidaat-bloedgevers. Op de apotheose op 23 oktober in de Gulden Zonne werden maar liefst 250 kaartjes overhandigd; Hooglede kleurde dankzij de kinderen die dag bloedrood. Al deze mensen werden door het callcenter van het Rode Kruis gecontacteerd en uitgenodigd op de bloedcollectes van november.

Een en ander heeft er toe geleid dat er dit jaar in totaal 940 bloedgiften waren, dat is 241 meer dan in 2013 waar er 699 geteld werden, ofwel niet minder dan 122 nieuwe bloedgevers die hun weg vonden naar de verschillende collectes. In 2013 werden slechts 33 nieuwe donoren ingeschreven. Een onverhoopt succes, gezien het streefcijfer van 100 nieuwe donoren ruim overschreden is.

Laatste collecte

Op de laatste collectedag in de Gulden Zonne, waar de mensen in een lange rij stonden aan te schuiven, kreeg burgemeester Rita Demaré uit handen van Rita Vandenabeele en Christine Verhaeghe, verantwoordelijken van de contactgroepen van respectievelijk Hooglede en Gits, een kader met daarop het label ‘Gemeente met een Hart’. Later op de avond werden uit de groep van nieuwe bloedgevers twee namen getrokken; die krijgen binnenkort een geschenk overhandigd met een waarde van 50 euro, geschonken door het gemeentebestuur en de contactgroepen.

(GD)