Dokters vreesden voor haar benen, maar vijf jaar na horrorcrash is Djona (9) volledig hersteld

Redactie KW

Vijf jaar na een dramatisch verkeersongeval waarbij Djona (9) zware verwondingen opliep aan haar beide benen, lacht de toekomst haar weer toe. Vrijdag krijgt het danseresje de kans om een liveshow van Belgium’s Got Talent bij te wonen.

15 juni 2011 blijft voor eeuwig in het geheugen van de familie Proesmans uit Ruddervoorde gegrift. Mama Sofie Willem (32) was met de twee kinderen Djona (toen 4) en Charlie (toen 4,5 maanden) op de terugweg naar huis toen het op amper een kilometer van hun woning fout liep. De wagen raakte even na 17 uur van de baan en belandde aan volle snelheid tegen een boom.

“Hoe dat juist kon gebeuren, weten we nog altijd niet helemaal zeker. Vermoedelijk kreeg ik een suikerval achter het stuur”, getuigt Sofie. De hulpdiensten snelden meteen ter plaatse, waarna de brandweer het gezin uit het verhakkelde voertuig moest bevrijden. Charlie, op dat moment amper enkele maanden oud, raakte zonder kleurscheuren uit de crash. Voor Sofie en Djona waren de gevolgen groter. Het toen 4-jarig meisje liep gecompliceerde breuken op aan haar bovenbenen en lag meer dan twee maanden in het ziekenhuis.

“De breuken bevonden zich net onder haar heupen. Ze was getroffen aan beide benen. De dokters hadden dergelijk geval nog nooit gezien in België”, herinnert papa Kurt Proesmans (37) zich. Zijn vrouw Sofie liep zware verwondingen op aan haar nek, enkels en pols. Tot de dag van vandaag kan ze nog steeds maar op halve kracht werken. “Het is bijna een mirakel dat we hier nog allemaal zijn. De hulpdiensten vertelden dat een crash als de onze in negen van de tien gevallen dodelijk afloopt”, zucht Sofie.

Revalidatie

Djona lag wekenlang in een speciale kamer met haar beide benen in de lucht en mocht niet bewegen. Bijna twee maanden lang vreesden de dokters voor haar onderste ledematen. “Toen we definitief het verlossende nieuws kregen dat Djona volledig zou herstellen, viel er echt een grote last van mijn schouders. Al moest ze wel volledig opnieuw leren stappen. De spieren in haar benen waren volledig weg”, vertelt Sofie. Al die tijd kreeg het koppel steun van hun ouders en grootouders voor de opvang van Charlie.

Na de maandenlange revalidatie duurde het wel nog een hele tijd voor het gezin zich terug kon aanpassen. “Vroeger gingen Sofie en ik elke week dansen of badmintonnen. Door het ongeval is dat niet meer mogelijk. Het duurde dus effectief wel een tijdje voor alles terug in de juiste plooi viel”, aldus Kurt. Sinds enkele maanden kan Kurt tóch onverwacht terug dansen. Dochter Djona kreeg de microbe te pakken en volgt sinds eind augustus dansles met haar papa.

Belgium’s Got Talent

Vader en dochter schreven zich in bij vzw BfitBfun en leerden op die manier danslerares Petra Couffez (49) kennen. Enkele weken geleden besloot zij een busreis te organiseren om de opnames van Belgium’s Got Talent bij te wonen. “Er was nog één plaats over op de bus. Ik wou die echt aan iemand geven die het verdiende en er een goede reden voor had”, vertelt Petra, die onder de indruk raakte van de lijdensweg van Djona. “Meteen toen ik haar verhaal hoorde wist ik: zij móet mee. Ze is zo moedig.”

Het meisje zelf ziet de trip naar de televisiestudio al helemaal zitten. “Het liefst van al wil ik op de foto met Niels Destadsbader en een handtekening. Het wordt alleszins een hele leuke avond”, zegt Djona.

(MM – Foto MM)