Dokters van de Wereld en CAW installeren nieuw infopunt in Zeebrugge

© BELGA
Redactie KW

Het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) Noord-West-Vlaanderen en Dokters van de Wereld (DvdW) starten vrijdag – tegen het advies van de Stad Brugge in – met een nieuw zorg- en infopunt voor vluchtelingen in Zeebrugge.

Ondanks het advies van onder meer de Brugse burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) en provinciegouverneur Carl Decaluwé om geen extra infopunt voor illegalen te installeren in Zeebrugge, nemen Dokters van de Wereld en CAW nu toch het heft in handen. Landuyt en Decaluwé vrezen een extra aantrekkingspool voor transitillegalen die mogelijk ten prooi kunnen vallen aan mensensmokkelaars.

“Duidelijk, maar voorlopig antwoord bieden”

DvdW en CAW starten vrijdag met een zorg- en infopunt. Dat zal tijdens de week permanent bemand zijn van 9.30 uur tot 13 uur. “Met het opstarten van een zorg- en infopunt willen we een duidelijk, zij het voorlopig, antwoord proberen te geven op de juridische, medische en humanitaire noden in Zeebrugge. Verschillende groepen vluchtelingen die Engeland willen bereiken, hebben immers dringende medische en elementaire humanitaire hulp nodig, en ze zijn bovendien vaak ook slecht geïnformeerd”, aldus de partners.

Dokters van de Wereld is al een tijdje actief met een mobiel medisch team in Zeebrugge. Het CAW zal instaan voor het informatieve en juridische luik. Zij zullen de vluchtelingen informeren over onder andere de asielmogelijkheden in België, de vrijwillige repatriëring, de risico’s verbonden aan de oversteek naar Engeland en een realistisch beeld schetsen van hun slaagkansen kansen in Groot-Brittannië.

Gouverneur Decaluwé: “Dit infopunt is geen goed idee”

Niemand wil een nieuw Calais. Om de vluchtelingen te kunnen verzorgen, te informeren en hen uit de handen van malafide mensensmokkelaars te kunnen houden, nodigen we de lokale autoriteiten uit om samen naar de meest efficiënte en humane oplossing te zoeken”, zegt Pierre Verbeeren, algemeen directeur van Dokters van de Wereld.

De organisaties nodigen ook de lokale overheden van de kust uit om samen met hen, de vrijwilligers en andere organisaties naar een humane, constructieve en niet-repressieve oplossing te zoeken. Daarnaast vragen ze de overheid om de vluchtelingen een voorlopig onderdak te bieden.

“Iedereen moet de officiële weg volgen”

Burgemeester Renaat Landuyt zegt dat hij nog niet officieel op de hoogte is gebracht van het initiatief. “We willen niet meewerken aan initiatieven die de wettelijke procedure niet hebben gevolgd. Ze kunnen beter de scheepvaartpolitie versterken, waar er ook een infopunt is. Op die manier volgen ze de enige juiste weg. We voorzien zelf opvang via het OCMW, de daklozenwerking, enzovoort. Dit creeërt een nieuw aantrekkingspunt die onze werking bemoeilijkt. We kregen inmiddels al een uitnodiging voor een gesprek van Caritas. Daar gaan we zeker op in. En als Dokters van de Wereld en CAW hetzelfde willen, dan gaat we dat ook doen.”

Gouverneur Carl Decaluwé sluit zich daarbij aan. “Dit infopunt is geen goed idee. Als er ergens illegalen worden aangetroffen, moeten die in principe gemeld worden aan de politie en scheepvaartpolitie. Wij voorzien ook de nodige zorg, dus dit is overbodig. Het is ook jammer dat het CAW, toch gefinancierd vanuit Vlaanderen, daar in meestapt. Iedereen moet de officiële weg volgen.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier