Doek valt over café Duc du Brabant

Magdalena 'Madeleintje' Meyfroodt draait de tapkraan definitief dicht. © Foto EH
Redactie KW

Eind augustus trekt Magdalena Meyfroot – ‘Madeleintje’ in de volksmond – de deuren van het café Duc de Brabant in de Kaaistraat in Ardooie definitief achter zich dicht. Het café gaat meteen ook dicht.

Magdalena Meyfroot, van Kortemark afkomstig, kwam in 1991 vanuit het Brugse naar de gemeente om er veertien jaar achter de toog te staan van het café Kempenland in de Stationsstraat. Met de glimlach en vriendelijk tegenover bezoekers van het stamcafé maar ook tegen de toevallige klanten. “Ik ga hier nooit meer weg”, verzekerde ze ons in december 1998 voor de rubriek ‘Vrouw aan de tap’.

Maar in 2004 brak ze haar belofte, want op 26 september hield ze het voor bekeken. Een beslissing die ze later bleek te betreuren. Na een tussenjob miste Madeleintje duidelijk het contact met de mensen dat ze ondertussen in Ardooie opgebouwd had. Het knaagde meer dan verwacht.

Afscheidsweekend

Ondertussen had ze met Luc Lamote haar stek in de eigen woning en ze besloot dan maar in het voorjaar van 2006 om weer cafébazin te worden. Wel nu in eigen midden, waarvoor Luc op een schitterende manier het interieur wist aan te passen. En de vele vrienden van vroeger vonden massaal de weg terug. 67 jaar geworden in april bleef ze genieten van de terugkeer naar de tijd van toen. “Het was de bedoeling pas te stoppen op 70-jarige leeftijd. Nu gebeurt dit eerder omwille ven gezondheidsredenen. Ik wil samen met Luc nog even van het leven genieten.”

Het tweede afscheid van haar caféleven in Ardooie is dus noodgedwongen. “Ik zal er in elk geval heel goede herinneringen bewaren. Uit dankbaarheid zullen de laatste drankjes op vrijdag 27 en zaterdag 28 augustus aan een laag prijsje geserveerd worden.”

(JD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier