Diverse natuurrampen in West-Vlaanderen eindelijk erkend

Jos Remaut

Een aantal rampen waarvan de behandeling door de overheid heel lang op zich liet wachten, zijn nu eindelijk officieel erkend als natuurramp. Wie door die rampen werd geteisterd, heeft nu tot 30 september de tijd om een aanvraag in te dienen bij de Dienst Rampenschade.

De erkenning van de rampen van eind 2013 tot half 2014 had wat vertraging opgelopen, omdat de federale overheid door de 6de staatshervorming vanaf 1 juli 2014 hiervoor niet meer bevoegd was. Bij de wissel waren wel het personeel maar niet de nog liggende dossiers overgegaan naar Vlaanderen. Uiteindelijk heeft het tot eind maart van dit jaar geduurd eer hiervoor een politieke oplossing kon worden gevonden.

Dit zijn de rampen in kwestie

Ondertussen verscheen de effectieve erkenning van volgende rampen nu in het Staatsblad :

– de overvloedige regenval met lokaal karakter van 10 oktober 2013 : Ardooie, Bredene, Brugge, Gistel, Hooglede, Koksijde, Kortrijk, Langemark-Poelkapelle, Ledegem, Lendelede, Oostkamp, Staden, Zonnebeke en Zuienkerke worden erkend als rampgebied.

– de rukwinden met lokaal karakter van 20 oktober 2013 : de gemeente Hooglede wordt erkend als rampgebied.

– de rukwinden met lokaal karakter van 25 januari 2014 : Ardooie, Brugge, Ieper, Kortrijk, Langemark-Poelkapelle, Ledegem, Menen, Ruiselede, Tielt, Wervik, Wevelgem en Wingene worden erkend als rampgebied.

– De overvloedige regenval met lokaal karakter van 7, 8 en 9 juni 2014 : Ardooie, Beernem, Hooglede, Houthulst, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Oostkamp, Pittem, Poperinge, Ruiselede en Staden worden erkend als rampgebied.

– De hagel met lokaal karakter van 7, 8 en 9 juni 2014 (de fameuze Pinksterstorm) : de hele provincie West-Vlaanderen wordt erkend als rampgebied.

Meld je snel !

Wie getroffen is, doet er nu goed aan van zich zo snel mogelijk te melden : op 30 september 2015 worden de dossiers afgesloten.

In elke getroffen gemeente werd een coördinator aangesteld die op de hoogte is van de te volgen procedure en die behulpzaam kan zijn bij het invullen van de formulieren en het aanvragen van de noodzakelijke documenten.

In afwachting van het plaatsbezoek van de deskundige om de schade vast te stellen, is het aan te raden het nodige bewijsmateriaal bij de aanvraag te voegen, zoals foto’s, videobeelden, vaststellingen door deskundigen, werken uitgevoerd met als doel de schade te beperken of te voorkomen, facturen van kosten gemaakt om te herstellen.

De nodige inlichtingen kunnen ook telefonisch bekomen worden tijdens de kantooruren bij de dienst Rampenschade West-Vlaanderen via 050 30 16 46 of 050 30 16 47.

De fameuze wateroverlast van eind juli 2014, die vooral het centrum van de provincie trof, valt al onder de nieuwe regeling en werd eerder al erkend door de Vlaamse overheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier