“Dit is geen big brother, dit is voor onze veiligheid”

Sarah Deboosere en Paul Dreze zijn tevreden dat ook hun buurt vanaf nu camerabewaking krijgt. © JVGK
Redactie KW

In stad Kortrijk hangen er intussen honderd bewakingscamera’s. De meest recente zijn die in de Sint-Jansstraat en Kleine Sint-Jansstraat. Sarah Deboosere van Sarah’s Haircut Shop juicht dit toe. In maart 2016 werd ze in haar zaak overvallen door een gewapende man. “Ik sleep het trauma gelukkig niet meer mee, maar het is wel goed dat er nu ook hier in de Kleine Sint-Jansstraat camera’s staan”, zegt ze.

Sarah Deboosere werd overvallen rond 9 uur ‘s avonds. “Het was al donker en er was weinig passage. Dan kan het snel gebeuren. De boef stormde binnen met een soort Halloweenmasker op zijn gezicht en een revolver in de hand. Hij riep om geld. Ik kon niet anders dan hem het geld geven dat ik in enkele dagen had verdiend. Daarna ging de man ervandoor. Mijn laatste twee klanten en ik waren in shock. Het voelde vies aan”, rakelt Sarah (32) de gebeurtenissen op.

Masker

“Ik was net voor de feiten nog iets gaan vragen aan mijn vrouw in het kapsalon”, pikt haar man Paul Dreze (40) in. Hij baat eet- en drankcafé Paul’s Boutique uit die enkele meters verder in de Kleine Sint-Jansstraat is gevestigd. “Ik was nog geen twee minuten weg of die overvaller stormde binnen. Zo snel kan het gaan. Een bezoeker van het om de hoek gelegen café Eirekedeirie zag dat de dader tijdens zijn vlucht iets verloor en dat weer opraapte. Wellicht ging het om zijn masker. De Kortrijkse politie reageerde alert en was snel ter plekke. Jammer genoeg kon de dief ontsnappen. Tot nu toe is hij nog niet gevat. Hadden er toen maar camera’s gestaan. Met overal camera’s in zicht gaan ze niet veel doen”, aldus Paul.

Volgens Paul is de omgeving van de beide Sint-Jansstraten altijd al een rare buurt geweest. “In die zin dat voor de installatie van de nieuwe camera, de Sint-Jansstraten de enige invals- en uitvalswegen waren die niet ‘bewaakt’ werden door camera’s of waar er paaltjes staan. Ik ben blij dat die camera’s er nu zijn. Dat is een pluspunt, ik moet dat niet wegsteken.”

Sarah heeft ondanks het voorval nooit willen verhuizen. “Nee, ik heb er nooit aan gedacht om door dit feit weg te gaan. Ik ben positief van aard, maar uiteindelijk heb ik er toch bijna een jaar mee geworsteld”, vertelt Sarah.

Koevoet

Zij en Paul vonden het jammer dat er toen in hun straat geen camera’s hingen. “Nochtans gebeurden en gebeuren hier vaker zaken die niet door de beugel kunnen. Zo zijn we al twee keer het slachtoffer geworden van een inbraak. We hebben toen geïnvesteerd in veiligheid. Een eerste keer werd ingebroken via een wc-raam aan het terras. Een tweede keer probeerde men de voordeur te forceren met een koevoet.”

Sarah is best tevreden dat de bewakingscamera op de hoek van de Sint-Jansstraat en de kleine Sint-Jansstraat er eindelijk hangt. “In het begin dacht ik dat dit Big Brother werd, maar dat is het niet. Dit is voor onze veiligheid.”

(Peter Van Herzeele)

Jacques Merlevede: “Bewakingscamera’s zijn een goede zaak voor de straat”

Jacques Merlevede
Jacques Merlevede© JVGK

Jacques Merlevede (64), zaakvoerder van Pop Center, vindt het een goede zaak dat er camera’s zijn. “Dat moet, dat is nodig. Nu kan men heel snel iemand herkennen en ook lokaliseren. De politie kan nu veel meer oplossen doordat dat ze het ook zien op een scherm. Het is goed dat ook onze kant gescreend wordt. Wij waren hier een blinde vlek”, vertelt hij. Jacques heeft de omgeving van de Veemarkt en de Kleine Sint-Jansstraat zien veranderen.

“Petit Paris, de Koeiekop, de Hallen, alles is weg. En toen kwam de K, wat eigenlijk nu geen goede zaak blijkt te zijn. Er is hier geen passage meer. ‘s Avonds is het donker en men kon terecht in donkere gaatjes om minder goede dingen te doen. Het was hier de grote passagestraat, nu is het een nul passagestraat. Gelukkig zijn er nu de camera’s.” (PVH)

Ginny Verschelde: “Duisternis en de leegstand trekken criminaliteit aan”

Ginny Verschelde
Ginny Verschelde© JVGK

Ginny Verschelde (84) woont al 41 jaar in de Kleine Sint-Jansstraat en zag ook veel veranderen in de buurt. “De bewaking met camerabeelden van de Zwevegemsestraat en Veemarkt is een groot pluspunt. Er zijn hier wel geen grote baldadigheden, maar wel nog ongemakken en soms inbraken of overvallen”, vertelt ze. “Het is goed dat de beide Sint-Jansstraten nu ook bewaakt worden.”

“Met het winkelcentrum K hier vlak voor is er ook bijna geen passage meer en dus ook geen sociale controle. Die K is eigenlijk een grote misse geweest. Er zijn nog wel gebruikte etalages maar geen winkels meer in de straat. Je weet dat de duisternis, de leegstand en geen volk op baan, criminaliteit aantrekt”, aldus nog Ginny. (PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier