Discussie over verkoop sigaretten en plaatsen bingo in nieuwe cafetaria zwembad Poperinge

© Getty Images
Redactie KW

Tijdens de (besloten) zitting van het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) maandag zei Jean-Marie Blondeel (N-VA) dat hij niet akkoord ging met de verkoop van sigaretten en het plaatsen van bingo’s in de nieuwe cafetaria naast het zwembad.

“Als fractie zijn wij niet te spreken over het feit dat er in de nieuwe bowling naast het zwembad sigaretten zullen verkocht worden (als cafetaria van een sportinfrastructuur van de stad)”, aldus Jean-Marie Blondeel.

“Het zwembad wordt bezocht door heel veel jongeren, er wordt massaal veel geld uitgegeven aan antirookcampagnes en dan verkoopt men sigaretten in de cafetaria van een zwembad. Dit kan niet voor N-VA Poperinge. De gezondheid van onze jongeren gaat voor alles, ook de ‘commerce’.”

Blijkbaar hebben we toen de concessieovereenkomst onzorgvuldig doorgenomen

“Daarnaast staat er ook vermeld dat er drie bingo’s (gokkasten) mogen staan. Ook dit vinden wij als fractie niet kunnen. Dergelijke verslaafd makende apparaten in een cafetaria van een stedelijk zwembad? Gokverslaving zit in een stroomversnelling. Het kan toch niet de bedoeling zijn om daar als stad, weliswaar passief (want de bowling is een private onderneming) aan mee te werken of ten minste de mogelijkheid te bieden dit te doen. Bingo’s plaatsen kunnen volgens onze fractie niet op plaatsen waar minderjarigen komen. Deze zogezegd onschuldig ogende ‘kastjes’ hebben al voor veel miserie en drama’s gezorgd, zet ze dan toch niet in de cafetaria van een stedelijk zwembad”, aldus nog Jean-Marie Blondeel, die wel moet toegeven dat zijn fractie dit goedkeurde in 2016. “Maar blijkbaar hebben we toen de concessieovereenkomst onzorgvuldig doorgenomen. Onze fout natuurlijk. Maar dat wil niet zeggen dat we te beroerd zijn om daar nu iets aan te veranderen”, zegt Blondeel.

Sportschepen Jurgen Vanlerberghe (Samen) reageert: “Het verraste me wel dat er tijdens de Raad van Bestuur van het AGB enkel vragen gesteld werden over een document dat al meer dan een jaar geleden werd besproken en goedgekeurd. Blijkbaar was niet iedereen er toen met zijn gedachten bij. Wat de verkoop van sigaretten en het plaatsen van bingo’s betreft kan ik kort zijn. Ik ben daar zelf ook geen vragende partij voor. Maar als je na meer dan een jaar hard zoeken uiteindelijk iemand vindt die meer dan 2 miljoen euro privégeld op tafel wil leggen om te investeren in een bowling met cafetaria, dan ben je niet in de positie om al te veel eisen te stellen vrees ik.”

(AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier