Discussie over plank van twintig centimeter in Blankenbergse strandbar

Redactie KW

Verschillende strandbarhouders in Blankenberge stellen zich vragen over de beslissing van het stadsbestuur om de controles op de omheining te verscherpen. Vijf strandbars werden al op de vingers getikt en moeten hun beschutting verlagen.

De strandbars zijn momenteel in volle opbouw en moeten in de paasvakantie hun deuren kunnen openen. Enkele uitbaters kregen deze week echter een fikse tegenvaller te verwerken. Het stadsbestuur van Blankenberge besliste strenger toe te zien op de hoogte van de omheiningen en stuurde een controleur op pad. In het reglement staat beschreven dat de beschutting rondom de beachbars niet hoger mag zijn dan 1,60 meter. Vijf zaken bleken in overtreding.

Geen toestemming

Schepen van Strand Björn Prasse (Open VLD) kreeg al verschillende telefoons van strandbarhouders, maar wil voorlopig van geen wijken weten. “In het reglement staat dat de maximale hoogte 1,60 meter mag zijn. Dat moet dan ook worden nageleefd“, aldus Prasse. “We moeten denken aan het uitzicht en de impact op de bezoekers van het strand. De reglementering blijft voorlopig zoals ze is.” Of er in de plaats doorzichtig plexiglas – zoals ze bij Salito Beach van plan zijn – mag worden geplaatst, is nog lang niet zeker. “We staan altijd open voor een constructieve oplossing. Maar er is nog geen formele toestemming gegeven“, zegt Björn Prasse. Even verderop bij Bamboo Beach betreuren ze de beslissing van het stadsbestuur. Zaakvoerder Kurt Govaere plaatste ter hoogte van de bar een omheining die zo’n twintig centimeter hoger is dan de rest. “Zeg nu zelf, die twintig centimeter zal toch echt het verschil niet maken? We doen dit ook helemaal niet met de bedoeling om extra winst te maken. Het is puur voor de veiligheid. We doen het al jaren zo en plots zou het probleem zijn. Dat snap ik helemaal niet.”

Inbraakgolf

Vorige zomer kregen de strandbars in Blankenberge af te rekenen met een ware inbraakgolf. Met die gedachte in het achterhoofd besloot Kurt Govaere opnieuw de omheining achter zijn bar, waar de drankvoorraad staat, te verhogen met twintig centimeter. “Op die manier kunnen dieven niet zomaar over het hek kijken om te kijken wat er te rapen valt. Maar ook voor het uitzicht is het veel beter. Het papier en karton wordt hier in de zomer maar om de 14 dagen opgehaald. Je kan je voorstellen dat we al snel met een grote berg afval zitten. Als we de omheining wat verhogen – zoals we nu opnieuw deden – hebben de klanten en passanten daar geen inkijk op. Nu krijgen we plots nog tot de paasvakantie om de omheining terug te verlagen. Ik snap echt het probleem niet”, zucht Kurt, die nadenkt over alternatieven. “Ik zie bijna geen andere optie dan het plaatsen van prikkeldraad. Maar ook dan zal er wel weer iets niet in orde zijn zeker? Je moet als zaakvoerder toch iets doen om dieven buiten te houden”, zucht Kurt.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier