Discussie over brandveiligheid Europacentrum in Oostende

Wouter De Vriendt en Natacha Waldmann van Groen voor het Europacentrum. (Foto HH)
Redactie KW

Groen wil dat het stadsbestuur dringend ingrijpt in het Europacentrum na een ongunstig brandverslag. Volgens burgemeester Johan Vande Lanotte zijn er geen dringende problemen.

“Het brandpreventieverslag, dat er kwam na een klacht van een bewoner, laat aan duidelijkheid niets te wensen over”, zegt Groen-fractieleider Wouter De Vriendt. “De nooddeuren naar het dak, die een vluchtweg vormen bij brand, zijn geblokkeerd. Noodverlichting en pictogrammen ontbreken en het systeem dat de traphal afsluit voor rook werkt niet meer.”

“Het Europacentrum is het grootste gebouw van Oostende. Er wonen heel wat mensen. Onlangs was er een kleine brand. Ik mag me niet inbeelden wat de gevolgen zouden zijn bij een grote brand. De bewoners zouden als ratten in de val zitten“, aldus De Vriendt. “Het stadsbestuur moet dan ook optreden, zeker ook omdat de stad eigenaar is van heel wat lokalen in het gebouw: jeugdhuis De Kim, fuifzaal Elysée, een schietstand, kelders, parkeergelegenheid in het gebouw… De stad kan aansprakelijk worden gesteld als blijkt dat het brandpreventieverslag niet is nageleefd.”

“Brandweer bij me geroepen”

Wouter De Vriendt wil weten hoe het stadsbestuur gevolg zal geven aan het negatieve brandpreventieverslag en zal interpelleren op de gemeenteraad van 23 oktober. Burgemeester Johan Vande Lanotte relativeert echter de problemen in het Europacentrum. “Er is een brandje geweest, waarna een bewoner een klacht indiende bij de brandweer. Een andere bewoner schreef ons een brief met opmerkingen.”

“Ik heb de brandweer bij me geroepen en op 25 september de schriftelijke instructie gegeven om een en ander te onderzoeken. Over enkele weken verwacht ik hun rapport over wat er dient te gebeuren”, zegt Vande Lanotte. “De grootste klacht is echter dat de koepels op het dak niet meer open kunnen. Maar het is niet zeker of de brandweer dat nog wil.”

“Niet dringend”

“Het huidige systeem, waarbij rook wordt weggezogen via het dak, trekt ook zuurstof aan en wakkert dus eigenlijk de brand aan”, legt de burgemeester uit. “Een andere methodiek bestaat erin om met overdruk de rook in de gangen te laten hangen en de bewoners te evacueren via de terrassen. Je moet weten dat het Europacentrum uit drie aparte gebouwen bestaat. Langs de terrassen kunnen mensen geëvacueerd worden naar het andere gebouw.”

“Er zijn wat opmerkingen rond het Europacentrum, maar een groot pobleem is het niet en de brandweer heeft niet gezegd dat er dringend iets moet gebeuren. Het belangrijkste mankement zal mogelijk zelfs niet moeten veranderen. Dat weten we over enkele weken, als het rapport van de brandweer klaar is. Als burgemeester kan ik maatregelen opleggen en dat zal ik ook doen als het nodig is. Maar alarmerend is het niet. En wij hadden de instructies al gegeven voor de oppositie ons erop attent maakte.” (HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier