Dirk Verhack uit Roeselare zorgt voor een veilige paddenoverzet

Dirk Verhack helpt de padden een handje. (Foto Stefaan Beel) © (Stefaan Beel)
Redactie KW

Dirk Verhack is al van kleins af bezig met de natuur. Nu hij met pensioen is, is hij dagelijks in de weer met padden overzetten in Roeselare. Met de overzet wil Dirk Verhack vermijden dat veel padden verkeersslachtoffers worden.

Dirk Verhack (60) groeide op in Brabant op een kasteelhoeve, wat nu een provinciaal domein is. “Daar heb ik echt de natuur leren kennen. Onderweg van de kasteelhoeve naar het centrum zag ik veel dode padden liggen. Ik nam spontaan mijn emmer en begon padden over te zetten.” Verhack heeft daarna milieukunde en scheikunde gestudeerd. ” Nu ik op rust ben, vertoef ik dagelijks in de natuur.”

Samen met Natuurpunt is er nu een werkgroep met dertig medewerkers. Tot het einde van de paasvakantie was Dirk vooral bezig met padden overzetten bij de poel nabij het nieuwe serrecomplex. “Daar verdwijnt de poel met een populatie van zo’n 400 padden en om zoveel mogelijk padden te redden, zet ik ze nu over naar het Bergmolenbos.” Maar ook de padden in de omgeving van de Wolstraat in Roeselare worden bedreigd. “Daar blijft de vijver, maar het opgroeigebied van de padden verdwijnt.” Het opgroeigebied van padden kan een verwaarloosde stadstuin of een haag zijn.

Padden ‘rapen’

Padden steken vaak over als het wat begint te schemeren. Hun trek valt dan vaak samen met een piek van het verkeer. Dat is voor Dirk Verhack en de werkgroep het moment om padden te gaan rapen zoals dat heet. Maar op sommige plekken worden er ook speciale vangnetten opgezet. “We zetten dan nettendraad op de plaats waar de padden oversteken. De padden botsen daartegen en vlakbij staat dan een emmer waar de amfibieën in vallen. Elke dag gaan we kijken of de emmers gevuld zijn.”

Inwoners, die in een buurt wonen waar veel dode padden vallen, kunnen dit ook melden. “Ik kijk dan via Google Earth waar in de regio een gunstige poel ligt en wat de mogelijke trekroutes en zomerverblijven zijn. Een poel moet niet per se een grote vijver, maar kan ook een tuinvijvertje zijn.”

Biodiversiteit

Dirk is niet alleen bezig met de paddenoverzet in Roeselare, maar ook met meer biodiversiteit in de stad. Hij is ook actief in een educatieve moestuin waar hij kinderen leert hoe ze planten op een natuurvriendelijke manier moeten onderhouden. “Dit jaar heb ik met enkele bomen en een moestuin de speelplaats van basisschool de Mozaïek groener gemaakt. De kinderen waren daar heel blij mee en maakten voor mij een mooie tekening als dank.” Dirk vindt biodiversiteit in de stad erg belangrijk want hij vindt dat de natuur mensen gelukkig maakt.

“Als je een vogel hoort fluiten of je ziet een vlinder, krijg je spontaan een goed gevoel.” Om de levenscyclus van de insecten en andere wilde dieren te respecteren is het belangrijk dat er meer groen wordt aangelegd. ” Vooral ruig bloemlandschap is belangrijk. Dat wil zeggen dat er gras wordt gezaaid, maar dat het niet jaarlijks gemaaid wordt. Want door het maaien verstoor je de levenscyclus van de dieren.”

Uiteraard is ruig bloemlandschap nog niet zo populair bij de buurtbewoners omdat het er eerder onverzorgd uitziet. Meldingen over bedreigde padden kan men sturen naar dirkverhack@telenet.be . (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier