Directie van AZ Groeninge voorziet tijdelijk extra personeel

© Getty Images/iStockphoto
Axel Vandenheede

Het water tussen de directie en de vakbonden van AZ Groeninge lijkt minder diep: de diensten operatiekwartier, ontwaakafdeling, sterilisatieafdeling, intensieve zorg en spoeddienst krijgen tijdelijk extra personeel.

De vakbonden zijn voorzichtig optimistisch. “De uitslaande brand is geblust, maar de interne brand nog lang niet”, stelt Danny De Brabandere, vakbondsafgevaardigde van LBC. “Vrijdag (vandaag, red.) is er daarom al een nieuw overleg gepland.” De vakbonden LBC en BBTK vragen 40 extra fulltime-equivalenten om de te hoge werkdruk te lenigen. Al benadrukken ze dat, als zowel vakbonden, directie en dokters een extra inspanning leveren, het aantal tot 7 kan worden beperkt. “Dat er extra personeel moet komen, is duidelijk”, stelt Annelies Vandenbussche van BBTK. “Het personeel zit op zijn tandvlees. De zorgdruk wordt almaar groter omdat de ligtijd van de patiënt steeds korter wordt. Alles moet veel sneller gebeuren. Te snel.”

Dat beaamt ambulancier Mathias Demarcke, ambulancier bij ambulance Depraetere. “Ik kom regelmatig op de spoed terecht”, vertelt hij. “Als ik de oude spoeddienst in de Loofstraat vergelijk met de nieuwe in de Kennedylaan, dan zijn we er niet op verbeterd. Regelmatig bedraagt de wachttijd 30 tot 45 minuten. Aan het personeel ligt dat niet, die lopen letterlijk van het ene naar het andere. Ik kan daarom enkel besluiten dat er te weinig personeel is.”