Directeur Sociaal Huis in Torhout geschorst

07/11/16 om 20:48 - Bijgewerkt om 21:29

De 63-jarige directeur van het Sociaal Huis in Torhout is tot eind november door de OCMW-raad preventief geschorst. Hij wordt verdacht van ernstige financiële onregelmatigheden.

Directeur Sociaal Huis in Torhout geschorst

De geschorste man is directeur van het Sociaal Huis. © Foto JS

D.S., die in Ieper woont, is al sinds 1977 bij het OCMW in dienst en leidt het Sociaal Huis sinds vele jaren. Vrijdag kwam aan het licht dat hij zich in dossiers van budgetbegeleiding persoonlijk verrijkt zou hebben, op de eerste plaats ten nadele van het OCMW. Het stadsbestuur heeft meteen klacht bij de politie neergelegd, zodat een gerechtelijk onderzoek kan starten. En de OCMW-raad heeft beslist om de directeur preventief tot eind van de maand te schorsen.

Zeker in drie dossiers onregelmatigheden

De man die zijn boekje te buiten is gegaan, is heel bekend in de atletiekwereld, vooral in de discipline van het ultralopen. De feiten zijn uiteraard een zware klap voor het OCMW en in het bijzonder voor het vijftienkoppige team van het Sociaal Huis, waarvan hij de leiding heeft.

"Verder onderzoek moet duidelijkheid brengen over de aard en de omvang van de grove financiële onregelmatigheden", zegt OCMW-voorzitter Joost Cuvelier aangeslagen. "De zaak kwam vorige vrijdag aan het licht naar aanleiding van een specifieke extra-steunmaatregel voor een van de cliënten, waarvan de directeur het dossier beheert. Laatstgenoemde was op dat moment zelf afwezig en zo ontdekte een ander personeelslid van het Sociaal Huis dat er iets niet pluis was. Zeker in drie dossiers bleken er ernstige financiële onregelmatigheden gebeurd te zijn. Hoe lang het bedrog al aan de gang is en over welke bedragen het gaat, zal het gerechtelijk onderzoek moeten uitwijzen. We hebben met de directeur gepraat en hij heeft de feiten niet ontkend."

Vertrouwen essentieel in Sociaal Huis

"Als lokaal bestuur willen we de integriteit hoog in het vaandel dragen", zeggen waarnemend burgemeester Kristof Audenaert en stads- en OCMW-secretaris Tom Vandenberghe. "Op geregelde tijdstippen wijzen we het personeel op hun deontologische code. Voor maatschappelijke werkers liggen de zaken nog delicater, want ze gaan veelal om met cliënten die extra kwetsbaar zijn, wat een bijzondere aanpak vraagt. Vertrouwen is daarbij essentieel. We zijn momenteel bezig met het uitwerken van een intern controlesysteem, onder andere om mogelijke fraude tegen te gaan. We hebben naar aanleiding van deze feiten de Vlaamse overheid ingelicht en willen samen met Audit Vlaanderen maatregelen nemen om elke vorm van onregelmatigheid in de toekomst te voorkomen."

Voorzitter wereldfederatie ultralopen

De directeur van het Sociaal Huis woont momenteel in Ieper, maar is vooral in Torhout heel bekend. D.S. is destijds wedstrijdleider van de loophappening Nacht van Vlaanderen geweest en is al geruime tijd voorzitter van de IAU, de wereldfederatie voor het ultralopen. Over twee jaar wou hij bij het OCMW met pensioen gaan. Hoe zijn loopbaan nu zal eindigen, zal na het gerechtelijk onderzoek moeten blijken.

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!