Directeur Joost Vandenbussche: “Wzc Sint-Jozef wordt een woonzorgknooppunt”

Directeur Joost vandenbussche (rechts) en medewerkers Sofie Porte, Els Verraest, Wendy Hennebel, Lindsay Mahieu en Sibylle Verfaille voor wzc Sint-Jozef. Eind dit jaar verhuizen de cafetaria en burelen van het gebouw links naar het Oud Klooster (rechts). © TGM
Redactie KW

Tijdens het weekend van 13, 14 en 15 oktober is er de traditionele kaarting van wzc Sint-Jozef. Voor de 25ste editie kan je voor het eerst terecht in het Oud Klooster naast het woonzorgcentrum. Eind dit jaar zullen medewerkers er hun intrek nemen na het vertrek van vzw Stimul. Dat is het begin van nog heel wat nieuwe plannen, die directeur Joost Vandenbussche uit de doeken doet.

Wat betekent het vertrek van vzw Stimul concreet voor jullie?

“Het vertrek van vzw Stimul zorgt ervoor dat wij met het Oud Klooster de extra ruimte hebben die we al vele jaren zoeken. Opleidingscentrum Stimul opende een nieuwe centrum in Leuven en merkte bovendien dat er meer nood is om opleidingen te geven op locatie. Tegen Kerstmis willen we de kantoren en het restaurant en cafetaria naar het klooster verhuizen. Op die manier hebben we op de vrijgekomen ruimte meer plaats voor het dagcentrum en de leefgroepwerking.”

Kunnen kaarters dit weekend al eens kennismaken met het klooster?

“Zeker, voor de jubileumeditie wilden wij deze unieke locatie openstellen. Je kan een boek schrijven over dit gebouw dat al dienst deed als Frans klooster, school… Bovendien is er ook veel plaats. Toen de kaarting in het leven werd geroepen door de enorme inzet van Godfried Galle, Gilbert Flamez en Noël Porte, samen met nog veel vrijwilligers, vonden we bijna geen locatie die aan het aantal kaarters voldeed. In topjaren verkochten we zo’n 7.500 kaarten en één keer haalden we maar liefst 225.000 Belgische Frank op. Het zaaltje van de school in de Kasteeldreef was te klein, we moesten zelfs klassen gebruiken. Met de komst van ons nieuwe gebouw in 1992 konden we dan een beroep doen op onze eigen cafetariaruimte.”

“We trekken ons aantal assistentie-woningen op van 25 naar 40”

Naast het Oud Klooster komt ook een lokaal dienstencentrum. Wanneer is dat precies voorzien?

“Het is de bedoeling dat dit in de zomer van 2019 af is. Op de plaats waar vroeger de pastorijwoning stond, komt een lokaaldienstencentrum dat zal worden uitgebaat door het OCMW. Daarbij komt nog een aantal assistentiewoningen. Op die manier trekken we ons aantal op van 25 naar 40. Belangrijk is ook dat we tussen het Oud Klooster en het dienstencentrum ons onthaal zullen vestigen. Nu ligt dat aan de zijkant van de Kasteeldreef naast de school, dat is niet zo evident voor wie het Sint-Maartensplein oprijdt. Bovendien zullen al onze diensten makkelijk toegankelijk zijn via de achtertuin.”

In topjaren van dekaarting werd maar liefst 225.000 Belgische Frank opgehaald, dat werd besteed aan de animatie en leefgroepwerking van de bewoners. Van links naar rechts zien we directeur Joost Vandenbussche met wijlen Gilbert Flamez en Godfried Galle.
In topjaren van dekaarting werd maar liefst 225.000 Belgische Frank opgehaald, dat werd besteed aan de animatie en leefgroepwerking van de bewoners. Van links naar rechts zien we directeur Joost Vandenbussche met wijlen Gilbert Flamez en Godfried Galle.© GF

Hangen de uitbreiding en verandering van het wzc ook samen met de herinrichting van het Sint-Maartensplein?

“Absoluut. We hebben al veel jaren een nauwe samenwerking met de gemeente hiervoor. Wij hebben onze en hun plannen op elkaar afgestemd. Zo is de rotonde voor ons woonzorgcentrum verdwenen en komt er binnenkort ook een grasveld waar we bijvoorbeeld een tent op kunnen zetten. Voor het Oud Klooster willen we ook een buitenterras voorzien met zicht op het Sint-Maartensplein. Voor de bewoners en ook voor ons zal dit een prachtig uitzicht worden.”

“Wat vooral telt, is dat we zullen uitgroeien tot een echt woonzorgknooppunt onder de kerktoren. Met het dagzorgcentrum, kortverblijf, woonzorgcentrum, lokaal dienstencentrum en samenwerking met verenigingen als Samana, Okra en MO² zullen wij heel wat hulpbehoevenden kunnen helpen.”

(Tim Ghillemyn)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier