Dinsdag stille mars in Veurne tegen plaatsing van meisje dat haar vader niet wil zien

Redactie KW

Dinsdag vindt in Veurne een stille mars plaats tegen de beslissing van de jeugdkamer van het Hof van Beroep in Gent om een 13-jarig meisje uit Veurne in een instelling te plaatsen omdat ze haar vader niet wil zien.

Het koppel ging vier jaar geleden uit elkaar en sindsdien wil het meisje geen contact meer met haar vader. De vader stapte naar de jeugdrechtbank van Veurne om omgangsrecht te verkrijgen. De voorbije jaren zouden al meer dan 100 ontmoetingen georganiseerd zijn op een neutrale plaats, maar het kind zou haar vader dan de rug toe keren en helemaal niets tegen hem zeggen.

Volgens de vader en zijn ouders wordt het meisje door haar moeder en grootmoeder van moederszijde tegen hem opgezet. Maar de moeder en haar familie ontkennen en zeggen dat het gaat om een eigen beslissing van het meisje. In november vorig jaar vonniste de jeugdrechtbank dat ze voor zes maanden moest opgenomen worden in een oriëntatiecentrum. De moeder ging in beroep bij de jeugdkamer van het Hof van Beroep in Gent, maar kreeg ongelijk. De plaatsing werd half januari bevestigd. Via de plaatsing wil het gerecht te weten komen waarom het meisje haar vader niet wil zien. Dat moet gebeuren buiten de moederlijke omgeving.

De moeder en haar familie verzetten zich hevig tegen de beslissing, die volgende week woensdag zou worden uitgevoerd. Er loopt een petitie in Veurne en dinsdag organiseren ze een stille mars. Dat wordt bevestigd door burgemeester Peter Roose. “Ik heb toelating gegeven voor een stille mars van het Stationsplein naar het gerechtsgebouw komende dinsdag 24 februari om 14 uur. Er zal een brief worden afgegeven aan de rechtbank.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier