Dineren voor het goede doel op een geheime locatie

Frederik, An, Frank, Tania en Bert genoten mee van Diner en Blanc. © JVGK
Redactie KW

Dinsdagavond had op een geheime plaats het zevende ‘Diner en blanc’ plaats, een organisatie van Annemie Bernaerts van Boekhandel Theoria en John Deroo van Brasserie ‘Heeren van Groeninge’. 135 deelnemers hielden een ‘wit’ feestje voor het goede doel.

De initiatiefnemers Annemie en John haalden de mosterd in Parijs. Daar organiseerde François Pasquier in 1988 voor de eerste keer een Diner en Blanc. “Sindsdien worden er wereldwijd zulke diners georganiseerd. Het idee is even simpel als geniaal. Iedereen komt in het wit gekleed en brengt zijn eigen eten, drank, stoelen en/of tafels mee. Deelname is op uitnodiging en je betaalt 15 euro. Als je eenmaal mee deed, kan je andere mensen uitnodigen.

De verzamelplaats wordt pas enkele uren voor het begin vrijgegeven. Pas daar wordt de eigenlijke plaats waar het event doorgaat – altijd een openbare ruimte in open lucht – bekend gemaakt”, duidt John. In Parijs waren er in 2013 bij het 25-jarig bestaan 15.000 deelnemers. “Wij doen het hier eerder kleinschalig met 135 deelnemers. Een grote openbare ruimte vinden waar je zo veel mensen kan zetten is niet zo gemakkelijk”, zegt mede-initiatiefneemster Annemie.

De opbrengst gaat naar een goed doel. Dit jaar een schooltje in Bossuit. “Daar zitten 17 leerlingen van het eerste tot het zesde jaar in één klas. Ze kunnen er nieuw materiaal goed gebruiken”, aldus John.

“Wie weet? Misschien zitten we in 2020 op de Grote Markt van Kortrijk”

Voor de deelnemers is Diner en Blanc gewoon een gezellige manier van samenkomen en soms elkaar na een jaar terugzien. Ann, Sophie, Tania, Bert, Frank en Frederik uit Heule zien elkaar regelmatig: het zijn buren. Zij lieten niets aan het toeval over. “Wij hebben tomaat met mozzarella – het witte accent – meegebracht”, vertelt Frederik. An koos voor pasta. “Dat is wit. We hebben witte stoelen, witte tafels, witte tafelkleedjes en servetten, witte bloempotjes en witte bloemen mee. Enkele de bloemblaadjes zijn groen. Gelukkig maar”, lacht An.

https://www.youtube.com/watch?v=5jh3VCY6W_U

Tania koos voor chocolademousse. “Niet wit, want witte chocolade is geen echte chocolade”, zegt ze. “We stoppen altijd om 23.30 uur en laten niets achter, dat is een stelregel waar we niet vanaf wijken. Het is een plezante formule. En wie weet – als onze groep voldoende groot is – kunnen we misschien voor onze tiende editie in 2020 de Grote Markt stormenderhand innemen“, besluiten de initiatiefnemers.

De verzamelplaats was de parking aan de Broeltorens, de geheime plaats de open tuin van de Orangerie van het voormalig Hotel Broel.

(Peter Van Herzeele/foto’s en video JVGK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier