Diksmuidse politica’s op affiche borstkankercampagne

v.l.n.r.: bakker Frankie Vandooren van fijnbakkerij Vandooren die een dessertje maakte, schepen Bieke Moerman, lid van het Vast Bureau Greet Dever, schepen Karline Ramboer, burgemeester Lies Laridon en Wendy Vandewalle die armbandjes maakt om de actie te ondersteunen. © ACK
Redactie KW

Burgemeester Lies Laridon, schepen Karline Ramboer, schepen Bieke Moerman en lid van het vast bureau Greet Dever zijn de boegbeelden voor de borstkankercampagne. Ze staan op een affiche waarmee ze extra aandacht vragen voor de opsporing van borstkanker. Over het hele land wordt de campagne gehouden.

In Fijnbakkerij Vandoorne werd deze week de Diksmuidse campagne tegen borstkanker voorgesteld. Er werd een affiche ontwikkeld waarvoor vier bekende Diksmuidse politica’s model stonden: burgemeester Lies Laridon, schepen Karline Ramboer, schepen Bieke Moerman en lid van het vast bureau Greet Dever.

Onderzoek

“In Vlaanderen kunnen vrouwen tussen 50 en 69 jaar tweejaarlijks deelnemen aan een onderzoek naar borstkanker dat volledig gratis is“, vertelt burgemeester Lies Laridon. “Het is zo dat in West-Vlaanderen daar gemiddeld 57,6 % van de vrouwen gevolg aan geven. Diksmuide scoort iets beter dan het gemiddelde met 62.3 %. Graag zouden we naar 75 % gaan. Het is immers zeer belangrijk om een mammografie te laten nemen. Want hoe vroeger borstkanker wordt ontdekt, hoe meer en beter de kansen op genezing. Daarom besloten we met vier politica’s het boegbeeld van de campagne te worden en ons bloot te geven op de affiche.”

De affiches zullen overal in de Diksmuidse handelszaken worden bedeeld. Daarnaast zullen de etalages roze kleuren tijdens de maand oktober. Heel Diksmuide zal tijdens oktober roze kleuren. Er komen nog extra activiteiten rond het thema. “In april hadden we al een infostand op de Ladies Night. In het Diksmuidse infoblad zal er een artikel aan gewijd worden met getuigenissen van vrouwen die de mammografie lieten doen”, legt burgemeester Laridon uit.

Hoe vroeger borstkanker wordt ontdekt, hoe meer en beter de kansen op genezing

“Er is ook naar de zelfstandigen een oproep gedaan om zoveel mogelijk de etalage aan te passen en ook om iets te maken dat verband houdt met de campagne. Zo heeft fijnbakker Frankie Vandoorne een lekker, luchtig dessertje gecreëerd en maakt juwelenontwerpster Wendy Vandewalle armbandjes voor de campagne. Ook andere handelszaken zullen nog met initiatieven komen.”

Dit is het eerste jaar dat Diksmuide campagne voert. “We hopen dat de campagne voldoende zal aanslaan en vrouwen er toe zal aanzetten zich te laten onderzoeken”, zegt burgemeester Laridon. “Om de twee jaar draagt de overheid de kosten van het onderzoek. Om de twee jaar krijgt iedere vrouw tussen 50 en 69 een uitnodiging om aan het onderzoek deel te nemen in de bus.”

Mammografie is niet pijnlijk

“Een mammografie is helemaal niet pijnlijk en kan tijdig borstkanker ontdekken. Hoe vroeger het ontdekt wordt, hoe groter de kans op genezing. We kunnen niet genoeg het belang van tijdig controleren benadrukken. We hopen oprecht dat we met deze campagne een groot aantal vrouwen bereiken en dat die vrouwen ook daadwerkelijk aan het onderzoek deelnemen want borstkanker is de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen.”

Beter voorkomen dan genezen, zegt een oud spreekwoord en dat is maar al te waar in het geval van borstkanker. Preventie kan ervoor zorgen dat de kanker tijdig wordt ontdekt, de behandeling minder ingrijpend is en de kans op volledige genezing verhogen.

(ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier