Diksmuide: “Als vrijwilliger breng je een straaltje zon bij de mensen”

Krak Willy Follet heeft zijn kraktitel te danken aan zijn inzet voor alles wat in Vladslo leeft. Op de foto zien we Willy vooraan samen met zijn vrouw Martine Willaert, zijn jongste zoon Ward en Wards vriendin Hélène Verhelst. (Foto ACK)
Redactie KW

Willy Follet dankt zijn nominatie aan zijn werk als vrijwilliger en de hulp die hij biedt bij de verschillende evenementen in Vladslo, alsook aan zijn inzet voor verschillende verenigingen. Als ‘Vladslo leeft’, dan is het voor een groot deel aan Willy te danken.

We zijn niet in een handomdraai door de lijst verenigingen en instanties waarvoor Willy Follet zich engageert. Zo is hij bestuurslid van de Landelijk Gilde, speelt hij zonder plankenkoorts toneel bij Plankvast Vladslo, is actief bij de Gezinsbond, voorzitter van de kerkfabriek, lid van het koor, zaalverantwoordelijke van cc De Zwaan, helpende hand bij het dorpsrestaurant, bij de rommelmarkt, TuinHier, vrijwilliger bij thuisoppas en in het rusthuis waar hij naast bejaarden bezoeken bij goed weer ook met de nieuwe duofiets een toertje maakt.

Het hele parcours heb ik als heel aangenaam en verrassend ervaren

Al sinds 1976 gaat Willy mee op bedevaart naar Halle, en het is intussen ook al vijftien jaar dat hij die bedevaart organiseert en met de wagen als begeleider meegaat. De bedevaart naar Halle vertrekt te voet vanuit Oostrozebeke.

Faire strijd

“Verbaasd en helemaal niet verwacht”, was de reactie van Willy al op zijn nominatie. “Wat ik doe dat doe ik met plezier zonder iets terug te verwachten maar ik vind het heel leuk en ben benieuwd naar de reactie van de mensen.” Nu is Willy de krak van Diksmuide geworden. “Ik ben heel blij dat ik het gehaald heb”, reageert Willy nu. “Het waren allemaal goede kandidaten, een voor een mensen die iets betekenen voor de gemeenschap. Ik had het hen allemaal graag gegund maar ben natuurlijk wel blij dat ik het ben geworden. Het is een faire strijd geweest en ik wil ook de andere genomineerden feliciteren met hun inzet voor de gemeenschap. Het zijn waardevolle mensen.”

Zonen

“Het leuke is dat iedereen er meteen achter stond en me vertelde dat ik terecht genomineerd was. Vooral mijn zonen hebben campagne gevoerd”, gaat Willy verder. “Het is verwonderlijk hoeveel reactie er op mijn nominatie is gekomen. Heel veel mensen spraken mij erop aan. Heel wat mensen staken de strook uit de krant in mijn brievenbus; die heb ik dan allemaal samen opgestuurd. Ook van mensen die ik al lang niet meer gezien had, kreeg ik positieve reacties, zo bijvoorbeeld van iemand uit Poperinge. Heel fijn te weten dat zovelen achter je staan en ik wil dan ook iedereen voor de stem bedanken. het betekent voor mij een duwtje in de rug om op de ingeslagen weg verder te gaan zolang het kan. Het hele parcours heb ik als heel aangenaam en verrassend ervaren en ik kijk nu al naar de huldiging in Brugge uit. Dat wordt vast en zeker ook weer een bijzondere ervaring.”

(AC)

Vragenrondje

Je bent druk in de weer. Moet je soms prioriteiten stellen?

“In de eerste plaats is mijn gezin heel belangrijk voor mij. Dat mijn vrouw, de kinderen en kleinkinderen gezond zijn en dat het hen goed gaat, maar daarnaast is het vrijwilligerswerk voor mij ook heel belangrijk. Het is niet alleen een zinvolle en waardevolle invulling van mijn vrije tijd, het geeft me ook een goed gevoel. De dankbaarheid die je van de mensen terug krijgt, is enorm.”

Waarom vind je vrijwilligerswerk zo belangrijk?

“Als vrijwilliger breng je een straaltje zon bij de mensen. Het is belangrijk om vrijwilliger te zijn omdat net dat wat je doet, bijdraagt tot een warmere maatschappij. Dat warme gevoel van iets voor iemand te kunnen doen, van een lichtpuntje te kunnen zijn voor iemand, dat is met niets te vergelijken, dat geeft rust en tevredenheid en kleurt de maatschappij net iets vrolijker. Het is ook zo dat je heel wat mensen leert kennen en hun verhalen hoort, dat verrijkt je en verruimt je horizon.”

Je bent ook heel actief in het verenigingsleven…

“Ik ben inderdaad bij verschillende verenigingen aangesloten en ook het verenigingsleven vind ik heel belangrijk. Dat verenigingsleven laat mensen op een leuke manier met elkaar in contact komen en dat doet een dorp leven. Zonder verenigingen zou een dorp of stad niet leven, zou er niets te doen zijn en zouden mensen van elkaar vervreemden. Een vereniging schept een band, zoals een familie. Een groep mensen die van dezelfde dingen genieten en er voor elkaar zijn zowel om samen plezier te maken als wanneer het eens een dag minder gaat, daarvoor doe ik het. Bij deze wil ik ook mijn vrouw Martine bedanken aan het begrip en de steun, want ik ben vaak ‘s avonds weg en dan zit zij alleen thuis.”

Bio

Privé

Willy Follet (60) is getrouwd met Martine Willaert, vader Brecht, Dries en Ward, grootvader van Miel en Renée – Willy en Martine wonen in de Mariastraat in Vladslo.

Loopbaan

Nu is Willy met pensioen maar in zijn actieve loopbaan was hij mecanicien achtereenvolgens bij de firma Vandezande in Esen, bij Star in Kortemark en bij DAF trucks in Torhout.

Vrije tijd

Naast vrijwilligerswerk, een kaartje leggen, tuinieren, fietsen en toneel spelen bij Plankvast Vladslo. Ook koken is een grote hobby van Willy.