“Dierenarts wilde ons net bevallen hondje niet opereren. Nu is het dood”

Helaas overleed de mama van de drie puppy's: "Niemand wou helpen." (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

Kathleen Defever-Nelly rouwt al twee weken om haar overleden Mini-Yorkshire-Terrier Dipsy. Die was bevallen van drie puppy’s, maar een vierde hondje zat nog dood in Dipsy’s buik. “De dierenarts van wacht wilde ons niet helpen omdat ik in schuldbemiddeling zit. Maar kan dat wel?”, vraagt ze zich af.

Kathleen Defever-Nelly uit de Molenstraat is al haar hele leven gek op honden. Toen haar zes jaar oude Mini-Yorkshire-Terrier Dipsy zwanger bleek te zijn van hun chihuahua Marshall, was ze ook in de wolken. “Kleine puppy’s zijn het schattigste wat er is“, zegt ze. “Ik keek echt uit naar de bevalling.”

Hoge koorts

Op zaterdag 4 augustus was het zover: Dipsy werd mama van drie puppy’s. “Maar daags nadien kreeg Dipsy hoge koorts. We hadden meteen door dat er iets niet pluis was. We contacteerden meteen de dierenarts van wacht, maar die was net met een operatie bezig en kon ons dus onmogelijk helpen. We klopten nog aan bij een drietal andere dierenartsen in Roeselare en Izegem, maar vonden nergens gehoor. Uiteindelijk namen we opnieuw contact op met de dierenarts van wacht in Roeselare, maar toen ik vertelde hoe mijn financiële situatie is, kreeg ik botweg te horen dat ik niet geholpen zou worden.”

Twee puppy’s gestorven

Diezelfde zondag haalde vriend des huizes Fernand Maes een overleden puppy uit Dipsy’s buik, maar daarmee was de ellende niet van de baan. Uiteindelijk klopte Kathleen daags nadien aan bij haar vertrouwde dierenarts en die opereerde Dipsy op donderdag 9 augustus. “Jammer genoeg heeft onze trouwe viervoeter de operatie niet overleefd”, zucht Kathleen. “Ik ben er het hart van in. Als die dierenarts in kwestie ons op zondag had willen helpen, dan was Dipsy er nog. Nu is ze dood.”

Ondertussen stierf ook een van de drie puppy’s van Dipsy. “Omdat ze geen moedermelk kon drinken, denken we. We hebben haar Laika genoemd en ze is ondertussen samen met Dipsy gecremeerd. Dit hele verhaal weegt erg op ons. Wat als we zondag wél hulp hadden gekregen? Mag een dierenarts zomaar weigeren om in te grijpen omdat ik met schuldbemiddeling te maken heb?”

Brief aan de minister

Fernand Maes schreef ondertussen een brief aan Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) en aan de Orde der Dierenartsen. “We weigeren om deze zaak zomaar te laten vallen. Een huisarts zal een mens in nood toch ook helpen? Dieren hebben dezelfde rechten.” (PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier