Diensten 100 van Menen en Wevelgem werken samen

Redactie KW

De ambulancediensten van Menen en Wevelgem gaan samenwerken en zo een permanente wachtdienst garanderen.

Sinds 1 januari is hulpverleningszone Fluvia, waarin 14 gemeenten zijn betrokken, van kracht. Voor de brandweer is alles geregeld, maar voor de diensten 100 was dat niet het geval. “Tot eind oktober 2014 was de dringende medische hulpverlening geen verantwoordelijkheid van de brandweer”, aldus zonecommandant Frank Maertens. “Maar toen was er die omzendbrief vanuit de ministeries van Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken dat dit wél moest. Zonder bovendien te raken aan arbeidstijden en zonder dat we richtlijnen kregen.”

Meteen stonden de diensten 100 met hun rug tegen de muur. En wat meer is: de diensten 100 werkten volgens verschillende principes. De ene met een wachtvergoeding, de andere met permanentie, nog een andere met een vergoeding per prestatie… “Nu zetten we binnen de zone de eerste stap en gaan de ambulancediensten van Menen en Wevelgem samenwerken”, aldus nog Frank Maertens. “Ik wil expliciet de burgemeesters Martine Fournier en Jan Seynhaeve bedanken, want zij trokken mee aan de kar.”

Evalueren en bijsturen

“Het komt erop neer dat er voor beide gemeenten samen één permanente wachtdienst komt, dus 7 dagen op 7, 24 uur op 24 uur”, aldus Chris Deryckere, coördinator dringende medische hulpverlening. “Dat gebeurt met een pool van vrijwilligers. De ene week zal de permanentie in Menen georganiseerd worden, de andere week in Wevelgem. Dagelijks zullen we evalueren en bijsturen. Door deze samenwerking zullen we een ambulance binnen de twee minuten kunnen laten uitrukken.”

Intussen hebben de verantwoordelijken van Fluvia eerste contacten gelegd met ziekenhuizen en vzw’s die ambulancediensten verzorgen om ook hen te betrekken en concrete afspraken te maken. (AXV)