Dienst fertiliteit AZ Sint-Jan Brugge blaast 25 kaarsjes uit

Het laboratorium van de dienst. (BP) © Benny Proot
Redactie KW

Brugge “Al 25 jaar helpen we hier mensen met vruchtbaarheidsbehandelingen, goed voor duizenden baby’s”, zegt diensthoofd Stephan Demeyere van de Afdeling Fertiliteit van het AZ Sint-Jan.

In Brugge werd in 1990 de eerste zwangerschap bekomen na een vruchtbaarheidsbehandeling. In 1991 werd de eerste IVF-baby geboren.

Als B-centrum beschikt Brugge over een uiterst modern labo en mag het alle mogelijke stappen in de vruchtbaarheidsbehandeling zelf mag uitvoeren. AZ Groeninge in Kortrijk is bijvoorbeeld een A-centrum en mag wel eicellen afnemen, de zogenaamde pick-up, maar de bevruchting moet in een B-centrum gebeuren. Ook de plaatsing van de embryo zelf gebeurt in Brugge. “Daarom werken wij dus heel nauw samen met Kortrijk, want nadien volgen zij opnieuw de patiënten op”, aldus Demeyere.

Jaarlijks worden in Brugge gemiddeld 500 ‘verse’ cycli opgestart, en daarnaast nog zo’n 300 dooicycli (‘ingevroren’ embryo’s uit 1 pick-up die in een tweede of derde poging opnieuw ingebracht worden). “Dat wil zeggen dat we hier al duizenden baby’s hebben helpen geboren worden. We hebben proberen uitvissen hoeveel baby’s hier al tot stand zijn gekomen, maar in de eerste jaren werden de behandelingen niet geregistreerd. Dus we kunnen jammer genoeg niet alle cijfers achterhalen”, legt dokter Isabelle Segaert uit.

(IN)