Diehard fan van Prince: “Ik haalde kracht uit zijn muziek toen mijn beste vriend overleed”

Die-hardfan Mark Pollentier uit Kortemark © Mark Pollentier
Redactie KW

Mark Pollentier (50) uit Kortemark kan zich de dag waarop hij kennismaakte met Prince’s muziek nog voor de geest halen alsof het gisteren was. Het overlijden van de popsterlegende is dan ook bij hem heel hard aangekomen.

“Tijdens live-optredens stonden we te dansen vanaf dat de eerste noot klonk. Het verwerken van dit groot verlies zal dan ook lang duren, vooral omdat het nog niet doordringt dat ik nooit meer naar een optreden van Prince zal kunnen gaan.”

Mark Pollentier uit Kortemark luisterde voor het eerst naar Prince toen hij op kot zat in studentenstad Gent. Hij beleefde er een mooie tijd tot de dag waarop hij via de telefoon te horen kreeg dat zijn beste vriend overleden was. Dit verlies kwam bij Mark uiteraard bijzonder hard aan en dus zocht hij zijn toevlucht in de muziekwereld. Zo ging hij in het jaar ’84 naar de film ‘Purple Rain’ kijken in de Gentse Decascoop. “Ik was meteen verkocht, die film en vooral Prince’s muziek heeft toen op mij een bijzonder grote indruk nagelaten. Zo heeft het liedje ‘Purple Rain’ nog steeds een speciale betekenis voor mij. Door het overlijden van mijn beste maat beleefde ik een moeilijke periode en de beleving van zijn muziek hielp mij om mezelf er doorheen te slaan. Maar ik put nog steeds kracht uit de muziek van Prince want ik en mijn vrouw, die in een rolstoel zit, hebben al veel moeilijke dagen gekend. Ze is namelijk al 17 jaar chronisch ziek, maar de optredens van Prince konden haar altijd opbeuren. We genoten er beiden telkens met volle teugen van. Ik nam haar geregeld mee naar zijn live-shows en nu valt dat plots weg. Toch zullen we blijven genieten van wat hij de wereld heeft nagelaten. Tot op het einde van mijn dagen zal ik intens genieten van zijn oeuvre.”

Mijn vrouw is namelijk al 17 jaar chronisch ziek, maar de optredens van Prince konden haar altijd opbeuren

Mark is naar eigen zeggen de tel kwijt als het gaat over hoeveel keer hij Prince in levende lijve zag performen. “In België heb ik hem twee keer gezien op het Sint-Pietersplein in Gent, waar ook Caroline Gennez present was. Ook tweemaal in Antwerpen en een keer op de weide van Werchter. De meest memorabele ervaring was echter in Londen toen Prince optrad in de O2 Arena. Niet omdat hij zo goed speelde tijdens dit optreden, verre van zelfs, want van al zijn shows was deze de minste. Maar omwille van de afterparty waar we op amper twee meter van Prince stonden te kijken. Hij was een perfectionist en legde de lat telkens vrij hoog. Na een urenlang optreden spatte de energie er nog steeds van af, talloze prachtige gitaarsolo’s en nummers passeerden de revue. In het midden van de nacht stond hij er nog urenlang op het podium te spelen voor een paar honderd man. Voor ik en mijn vrienden, Cindy en Martin uit Kortemark, Christian uit Diksmuide en Noël uit Veurne, is dit de meest bijgebleven ervaring.”

Optreden Prince op Sint-Pietersplein in Gent
Optreden Prince op Sint-Pietersplein in Gent© Mark Pollentier

Onrespectvol om te speculeren over doodsoorzaak

De mediaberichten over de mogelijkheid dat een overdosis Prince fataal werd, roept bij Mark dan ook weinig verbazing op. “Als je zag hoeveel energie Prince had toen hij op het podium stond, en dat voor uren aan een stuk. En dan nog vaak een afterparty geven, want op den duur werd dat bij Prince een handelsmerk, dan vraag je je toch af of hoe hij dat kon bolwerken. Zelfs heel wat jonge muzikanten slagen er niet in om dat vol te houden. Maar hij deed het telkens opnieuw. Ik weet dat hij in de jaren ’80 aan drugs zat, maar zou het niet uitsluiten dat hij niet zo lang geleden zich weer daaraan bezondigde. Maar voor mij doet de doodsoorzaak er niet toe of toch weinig alleszins, want het doet niets af aan zijn carrière. Hij heeft een waardig leven gekend en verdient een respectvol afscheid. Al die mediaspeculatie over de mogelijke doodsoorzaak vind ik eerlijk gezegd nogal respectloos.”

Excentriek op het podium maar in feite een schuchter persoon

In het geheugen van Mark blijft de poplegende uit Minneapolis hem bij als een schuchtere man die een beetje in zichzelf getrokken was. “Tijdens optredens bespeelde Prince het publiek naar zijn wil. Het ene moment kon hij de massa zodanig opzwepen dat de concertzaal uit zijn voegen barstte terwijl hij op andere momenten het publiek heel stil kreeg en kon ontroeren. Maar Prince was in feite een heel teruggetrokken persoon die vaak in zijn schelp kroop. Hij schuwde de media, zo gaf hij amper interviews en stelde hij zich daarin niet zo open. Voor Prince was zijn muziek dan ook een uitgewezen manier om zich uit te drukken en beleefde hij tijdens concerten alles zeer uitbundig.”

Tweede optreden dat Mark bijwoonde op het Gentse Sint-Pietersplein
Tweede optreden dat Mark bijwoonde op het Gentse Sint-Pietersplein© Mark Pollentier

Waardig eerbetoon geven aan Prince en Bowie

De Kortemarkenaar is niet enkel weg van Prince, maar ook van andere muzieklegendes zoals David Bowie die overleed in januari dit jaar. Mark wil dan ook beide popartiesten op een waardige manier eren, in zijn thuisstad Kortemark. “Samen met een vijftal vrienden hebben we een oud café in Kortemark nieuw leven ingeblazen en er een soort jeugdhuis voor 30- en 40-plussers van gemaakt. Het gebouw, café ‘Ons Huis’, stond al 7 jaar leeg en we wouden daar iets mee aanvangen. De eerste activiteit vond plaats toen de Ronde van Vlaanderen op 3 april in Kortemark passeerde, dat was een succes, en dus willen we in de nabije toekomst nog meer activiteiten organiseren. Zo gaan we binnenkort een speciale avond organiseren waarop er filmmateriaal en muziek van Prince gedraaid zal worden. Daarover hebben we gisteren al vergaderd. Van David Bowie ben ik ook altijd een groot fan geweest, al is Prince voor mij wel dé uitschieter. Maar ter nagedachtenis van Bowie willen we ook iets gelijkaardigs doen. En in de toekomst willen we kansen geven aan nieuwe muzikanten door hen te laten optreden in ons café,” besluit Mark Pollentier.

Diehard fan van Prince:

Prince laat na zijn dood nog een mogelijk meesterwerk na met Hit n Run Phase Two dat vanaf 29 april 2016 in de rekken ligt. Eerder kon je het album al kopen op iTunes.

(Robin Cocle – Foto’s: Mark Pollentier)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier