Diana zegt na 34 jaar café De Zwarte Leeuw in Torhout vaarwel

Diana Mortier, hier met met haar vriend Dirk Vansteelandt, in café De Zwarte Leeuw dat ze zondag na bijna 34 jaar vaarwel zegt. © Foto JS
Johan Sabbe

Op zondag 15 juli staat Diana Mortier na bijna 34 jaar voor het laatst achter de tapkast van café De Zwarte Leeuw op de Burg. Ze heeft haar zaak verkocht, maar blijft wel in het bijhorende appartement wonen. Annick Naert uit Zedelgem neemt de aloude herberg over en hoopt de vertrouwde sfeer te kunnen behouden. Voor Diana (63) wordt het wennen aan een nieuw leven. “Mijn klanten zal ik missen”, zegt ze. “Maar het harde labeur niet.”

Overnemer Annick (54) heeft flink wat horeca-ervaring, want ze runt al dertien jaar café Fly-Inn in Sint-Denijs-Westrem. Gezien haar komst naar De Zwarte Leeuw zal ze haar huidige zaak straks stopzetten.

“Ik zal in juli en augustus het Torhoutse café grondig heropfrissen”, zegt ze. “De biljarttafel verdwijnt, zodat er wat meer ruimte ontstaat. Ik voorzie ook nieuw meubilair en een iets andere aanpak. Zo zal ik meer snacks serveren. Maar ik wil de klanten sowieso blijven verwennen. Ik denk dat de gerenoveerde Zwarte Leeuw in september weer zal kunnen opengaan.”

Gilbert en de trouwe klanten

Diana Mortier is de moeder van Didier (36) en Evita Vanbesien (34). Hun vader Dirk Vanbesien, de ex-man van Diana, is in 2009 overleden. Laatstgenoemde heeft sinds enkele jaren Dirk Vansteelandt als vriend.

“Café De Zwarte Leeuw was mijn eigendom, maar ik heb het verkocht”, aldus Diana. “Ik wou geen zorgen hebben met verhuren. Eind 1984, begin 1985 heb ik de zaak overgenomen van Louis Vanbelle en zijn vrouw Lydia Eecloo, die er sinds 1971 achter de toog hadden gestaan. Ik ben op vrijdag 11 januari 1985 effectief gestart. Gilbert Derynck uit de Werkenstraat is vanaf dag één klant geweest en is dat nog altijd. Hij is een van de vele trouwe bezoekers van het café. Er zijn hier ook veel studenten langsgekomen, wat sommigen misschien zal verbazen. Ze vonden de sfeer in de kleine, maar gezellige gelagzaal uniek. De Zwarte Leeuw is overigens ook het clublokaal geweest van tal van verenigingen. Ik denk aan de liberale gepensioneerden (nu Vief), de kaartgezelschappen, de KM-supportersvereniging De Vrije Supporters, destijds diverse amateurvoetbalploegen en nu nog de golfbiljartclub, die logischerwijze verdwijnt bij gebrek aan biljarttafel.”

Minstens al sinds 1699 café

De Zwarte Leeuw heeft als oudste nog bestaande Torhoutse café een geschiedenis van vele eeuwen achter de rug. Wanneer café Den Swarten Leeuw en de bijhorende brouwerij precies op de Burg opgericht werden, is niet bekend. Wel staat vast dat de inplantingsplaats zich ooit een stukje meer in de richting van de Bruggestraat bevond, met name naast de woning van de bekende brouwersfamilie Fraeys, een prachtig renaissancehuis dat al geruime tijd gesloopt is. De familie Fraeys heeft tientallen jaren een aanzienlijk deel van de huizen op de Burg in haar bezit gehad. In 1575 woonde Cornelis Fraeys er – langs de kant van het huidige CM-kantoor – in herberghe Den Rooden Leeuw. In oude geschriften wordt in 1699 – meer dan driehonderd jaar geleden – melding gemaakt van herberghe Den Swarten Leeuw aan de overzijde van de weg. Dat café werd toen samen met de gelijknamige brouwerij gekocht door Albertus Claeys. Later kreeg de familie Fraeys het geheel in haar bezit. In 1779 werd Charles Fraeys de eigenaar en in 1820 zijn weduwe.

Diana anno 1994 met haar dochter Evita en zoon Didier in café De Zwarte Leeuw.
Diana anno 1994 met haar dochter Evita en zoon Didier in café De Zwarte Leeuw.© Foto JS

Vele jaren behield het pand zijn typische gevel met de zwarte balkjes. Pas in het najaar van 2000, toen het oude café ten voordele van een nieuwbouw gesloopt werd, kwam daar verandering in. “Ik vind dat nog altijd spijtig”, zegt Diana. “Ik had het uitzicht van de oude voorgevel liever behouden gezien. Het slopen en heropbouwen van het café heeft vanaf het najaar van 2000 tot en met het voorjaar van 2002 geduurd. Het kaderde in een groot bouwproject. De plaatselijke ondernemer in dakwerken Noël Schollier had op de Burg de vroegere drank- en tabakszaak van wijlen Mieltje Vandermeersch gekocht, net als twee aangrenzende huisjes. Hij vroeg me om als eigenaar van het café mee in het project te stappen, wat ik ook gedaan heb. Zo werden de vier oude panden tot één groot, modern complex herleid. Tijdens de bouwwerkzaamheden ben ik café blijven houden. Eerst negen maanden in de winkel Vandermeersch en daarna elf maanden in een pand in de Breidelstraat. Op 30 mei 2002 ging mijn gloednieuwe café De Zwarte Leeuw weer open. Dat was een onvergetelijk moment voor de klanten en voor mij.”

Rookverbod kostte klanten

Toen Diana in januari 1985 het café overnam, was ze actief lid van de vogelpikclub die er gevestigd was. “Ik hielp de toenmalige uitbaters Louis en Lydia af en toe bij het bestellen en kreeg zo de smaak te pakken. Ik was dan een meisje van 30. Voorheen had ik een tijdje als verkoopster in de vroegere Torhoutse bakkerij Clement gewerkt en in het Zedelgemse grootwarenhuis Unic.”

Ooit mocht er in het café vrij gerookt worden. “Toen de wet op het rookverbod er kwam, heeft dat klanten gekost”, aldus Diana. “Op de stoep staan roken, is niet hetzelfde als binnen en al zeker niet in de winter. Over het algemeen is café houden trouwens moeilijk dan vroeger. Sommige mensen blijven thuis voor hun televisie zitten of gaan liever op restaurant om iets te eten. Maar ik heb dit werk tot vandaag altijd graag gedaan, hoewel ik de voorbije jaren de late uren veel meer schuwde dan vroeger. Een mens wordt een dagje ouder, hé. Nu sloot ik altijd tegen middernacht, vroeger liep het wel eens uit tot 6 of 7 uur ‘s morgens. Ik zou dat late opblijven zeker niet meer aankunnen.”

Diana houdt eraan al haar klanten van harte te bedanken voor de vele jaren van trouw. “Het zal raar doen om hen te moeten missen. Ik blijf echter vlakbij wonen en zal zeker nog af en toe binnenwippen om hen te zien.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier