Diamanten echtparen bezoeken het Atomium: “60 jaar geleden wel wat anders om naar te kijken!”

Ilse Naudts

Velen dronken er hun eerste cola in het Amerikaans paviljoen of keken er vol verwondering naar de eerste kleurentelevisie. Anderen vergaapten zich aan de technologische snufjes van de Spoetnik in het Russisch paviljoen. In april 1958 opende in Brussel de Wereldtentoonstelling, 60 jaar later kregen diamanten echtparen uit heel België de kans om het Atomium, het bekendste restant van Expo 58 gratis te bezoeken.

Want, net als het Atomium, vieren zij dit jaar een hele speciale verjaardag. Dinsdagochtend vertrok een bus met 80’ers uit Wevelgem en Harelbeke richting Heizel. Er waren 13 koppels, 4 uit Harelbeke en 9 uit Wevelgem. En wij mochten mee!

“Wij zijn hier 60 jaar geleden ook geweest”, vertellen Gilbert Vens (86) en Mia Lefebvre (83) uit Wevelgem. “Samen met onze ouders. Wij waren met ons tweetjes aan het rondwandelen en plots zagen we onze beide ouders ‘zwieren’ op de kermis. Als kleine kinderen. Het was hier een leuke sfeer.”

Voor Jenny Deprez (80) en Lucien Cuyck (80) uit Harelbeke was het de eerste keer in het Atomium. “Een bezoekje is er nooit van gekomen. Maar het is wel speciaal dat we dat nu mogen doen. Dit is een ‘schone cadeau’ van de gemeente.”

Ik herinner me dat hier een computer stond. Die was zo groot als een eetkamer

De tickets voor de briljanten paren waren geschonken door het Atomium, de gemeenten Harelbeke en Wevelgem hadden samen een bus ingelegd om de feestparen ter plaatse te brengen. “Echt chique hoe de gemeente ons getrakteerd heeft”, zegt Rosette Rijse (81) uit Wevelgem die samen met haar man André Deprez (82) vorige week haar diamanten jubileum vierde. “We kregen al een ontbijt op de bus en nu worden we nog eens getrakteerd op een middagmaal in de bovenste bol van het Atomium. Wat een uitzicht. Ik geniet hier echt van.”

Diamanten echtparen bezoeken het Atomium:

Ook Denise Claeys (84) en Paul Mespelaere (83) waren van de partij. Paul moest hier 60 jaar geleden spelen met ‘het muziek’ van Wevelgem. “Ik speelde op de klarinet. Het was hier een groot feest. Ik herinner me dat hier een computer stond. Die was zo groot als een eetkamer, met overal draden en kabels. Je moest er je geboortedatum ingeven en dan kon die vertellen welke dag van de week dat was geweest. Bij mij was het donderdag. Het was het enige wat die computer kon en wij vonden dat allemaal fantastisch. Zo zie je maar hoeveel wij in al die jaren hebben zien veranderen.”

Diamanten echtparen bezoeken het Atomium:

Daniël Verhelst (83) en zijn vrouw Astrid Delombaerde (83) uit Harelbeke waren 60 jaar geleden ook van de partij. “Eigenlijk waren we al met drie toen”, knipoogt Daniël. “Er zat al een kleintje in mijn vrouw haar buik.”

https://www.youtube.com/watch?v=wQu2W9cIIQ8

“Daniël toch!”, bloost Astrid. Zelf is ze blij dat ze de kans heeft gekregen nog eens naar Brussel af te zakken. “Toen zijn we niet in het Atomium geweest.” Vandaag is Astrid minder mobiel en moet ze zich behelpen met een rollator. “Ik was een beetje bang dat er veel trappen zouden zijn. Maar met de lift is het heel vlot te doen. En die paar trappen lukken wel, want iedereen is heel hulpvaardig.”

“Mooi dat we nog eens de kans kregen om tot hier te komen. Want van 60 jaar geleden herinner ik mij niet veel meer”, zegt Gilbert Vens lachend tegen zijn vrouw Mia. “Misschien niet onlogisch. ‘t Was nog hele prille liefde, ik had toen wel wat anders om naar te kijken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier