Derde Walk for Lyme: “Met het geld ondersteunen we broodnodig wetenschappelijk onderzoek”

Guido Deleu organiseert ook dit jaar Walk for Lyme, met wandelingen over verschillende afstanden. © EDB
Redactie KW

Komend weekend, zaterdag 16 en zondag 17 december, vindt de derde editie van Walk for Lyme plaats. Guido Deleu en Marleen Vanneste uit Bissegem organiseren het wandelevenement om onderzoek naar de ziekte te financieren.

Vzw Time for Lyme waar Guido deel van uitmaakt strijdt voor erkenning en herkenning van de ziekte van Lyme. Die aandoening wordt veroorzaakt door een Borrelia-bacterie die meestal via een teek overgedragen wordt op de mens. “Het onderzoek is nog altijd quasi onbestaande en de ziekte wordt nog altijd vaak ontkend. Er wordt nog altijd gesproken over kwakzalverij“, zucht Guido.

Belang van studies

“Onze twee dochters Sien (26) en Ruth (24) hebben allebei een andere vorm van de ziekte. Pas vijf jaar na de eerste klachten kregen we de diagnose. Uiteindelijk werden ze behandeld. Ruth is ondertussen in het stadium van genezing. Maar je kan altijd een terugval hebben, en je wordt ook niet immuun als je weer een tekenbeet krijgt. Sien kan gelukkig op heel veel begrip van haar collega’s bij O.L.V. van Vrede in Menen rekenen.”

“De ziekte zou niet bestaan, maar de zieken zijn er wel”

Guido krijgt via mail soms schrijnende verhalen te lezen over mensen met Lyme. “De ziekte bestaat zogezegd niet, maar de zieken zijn er wel”, zegt Guido. “Wie Lyme heeft is vermoeid, maar mag niet slapen, heeft pijn, maar niemand ziet of gelooft het. Jongeren moeten soms alleen hun plan trekken omdat hun familie niet wil begrijpen wat ze doormaken.”

De Walk for Lyme wordt georganiseerd ten voordele van Time for Lyme. “Met het geld betaalt de vereniging mee aan een eerste wetenschappelijke studie naar de ziekte. De studie wordt geleid door Professor Annemans, hoogleraar in de gezondheidseconomie aan UGent. Het betreft een gezondheidseconomische studie naar de sociale lasten van Lyme borreliose in België. De bedoeling is om zowel de economische als de gezondheidsgevolgen in kaart te brengen. Dergelijke analyse werd nooit eerder uitgevoerd.”

“hopelijk geen sneeuw”

Dit jaar vindt de Walk of Lyme plaats op zaterdag 16 en zondag 17 december tussen 8 en 18 uur. Guido en Marleen worden naar eigen zeggen enorm gesteund door veel familieleden en vrienden Er wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van de gebouwen van de Pontforthoeve op Sint-Anna in Kortrijk. Aan het jongerenatelier is zowel de start- als aankomstplaats. Er is keuze tussen een lus van 4,3 km, 6,1 km, 6,6 km of 13,6 km.

Aan de Pontforthoeve zelf wordt er eten, drank en een verwarmde zaal voorzien. “We hopen dat het niet sneeuwt”, stelt Guido. “Maar hoe het weer er ook uit mag zien: de wandelingen gaan door.” Wie niet wandelt kan ter plekke komen steunen of een bedrag overschrijven op de sponsorrekening. “Vorig jaar konden we 4.000 euro overmaken aan De Warmste Week. Hopelijk kunnen we dat bedrag dit jaar overtreffen.”

(Els Deleu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier