Derde toren op Drie Hofsteden in Kortrijk

Schepen Wout Maddens en voorzitter Marc Lemaitre leggen de 'eerste steen'. Directeur Ilse Piers kijkt toe. (Foto LOO)
Redactie KW

Op de wijk Drie Hofsteden is aannemer Artes Depret begonnen met de bouw van een derde toren. Die moet in het najaar van 2018 opgeleverd zijn. “Dan zullen de drie flatgebouwen samen goed zijn voor 260 energiezuinige woongelegenheden”, aldus directeur Ilse Piers.

Wie Drie Hofsteden zegt, denkt meteen aan de hoge flatgebouwen van respectievelijk 109 en 119 woongelegenheden. Flats die al voor een groot deel zijn gerenoveerd. “Toen we vanuit Litouwen te horen kregen dat het ECO-Lifeproject daar stilgevallen was, hebben we meteen gereageerd”, blikt Ilse Piers, directeur van sociale huisvestingsmaatschappij Goedkope Woning, nog eens terug. “Met die extra middelen hebben we in blok V 34 woongelegenheden kunnen aanpakken. De andere flats zijn bijna energieneutraal. Voor blok IV hebben we een innovatiebeurs aangevraagd en gekregen. De bewoners van dit flatgebouw moeten maar zes maanden tijdelijk verhuizen in plaats van een jaar, wat een voordeel is.”

Momenteel wordt er nog hard gewerkt om beide flatgebouwen volledig in orde te krijgen. Toch wacht Goedkope Woning niet om al te starten met een nieuw project op Drie Hofsteden: tussen blok IV en V wordt namelijk volop gebouwd aan een derde torengebouw.

32 woningen

“Het wordt een gebouw met 32 wooneenheden”, aldus nog de directeur. “Op de vierde verdieping komt een collectieve tuin, op de zesde verdieping een dakterras. Op het gelijkvloers is er plaats voor een bibliotheekfiliaal, een kapperszaak, een cafetaria en een buurtwinkel.”

“De investering voor het nieuwe gebouw bedraagt 5,3 miljoen euro“, pikt Marc Lemaitre, voorzitter van Goedkope Woning, in. “De vernieuwbouw van de andere flatgebouwen en de omgevingsaanleg kosten bijna 34 miljoen euro.” Inbegrepen in de omgevingsaanleg is een looppiste en veel aandacht zijn voor groen.

“Intussen doet Goedkope Woning ook verder in andere stadsdelen. Zo is de bouwaanvraag voor de eerste fase in de wijk Nieuw Kortrijk ingediend. Verschillende bewoners van die wijk zijn trouwens al verhuisd naar hier. Ze mogen zelf kiezen of dat tijdelijk of definitief is. De raad van bestuur nam ook al beslissingen over de renovatie van andere wijken. Ik denk aan Blauwe Poort, Kapel Ter Bede, Lange Munte…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier