Dentergem: “Ook kansarmen hebben recht op liefde van een huisdier”

Redactie KW

Met haar vzw Sociale Dierenhulp wil oprichtster Jolanda Kause zoveel mogelijk kansarmen en hun huisdieren helpen. Wat klein begon is ondertussen al uitgegroeid tot een grote organisatie met tal van diensten.

Na gewerkt te hebben als sociaal assistent, penitentiair beambte en als zelfstandige onthaalmoeder, besloot de Dentergemse Jolanda Kause vier jaar geleden de vzw Sociale Dierenhulp op te richten. “Door de crisis en sluiting van grote bedrijven, zagen velen hun inkomen slinken”, zegt Jolanda. “In die periode kreeg ik van een vriendin een grote hoeveelheid dierenvoeding, die bijna de versheidsdatum had overschreden, aangeboden. Dit deed me denken en ik kreeg het idee om deze dierenvoeding uit te delen aan mensen met huisdieren die het financieel niet zo breed hebben en zo moeilijk voor hun huisdieren kunnen zorgen.”

“Ook mensen op invaliditeit, mensen met een schuldenoverlast en ouderen met een klein pensioen komen overigens in aanmerking. Doordat wij hun baasjes een beetje helpen, komen de huisdieren niet op straat of in een asiel terecht. Ik ben van mening dat elk mens het recht heeft op de liefde van een dier.”

Veel klanten zijn vrijwilligers geworden, zo krijgen ze zelfvertrouwen

Jolanda en haar man Harry startten, als voltijdse vrijwilligers, een dierenvoedselbank op in hun eigen Dentergemse hoeve. Door plaatsgebrek verhuisde de vzw naar een groter pand in Ooigem. “Naast het afhalen van dierenvoeding en dierenspullen, kunnen de klanten gebruik maken van de diensten van de dierenarts en trimsalon tegen sociaal tarief. Iedere dinsdag opent de vzw haar sociaal café, waar klanten gezellig kunnen samenkomen om te keuvelen. Tweewekelijks houden we trouwens ook een gezelschapsspellenavond. Het is belangrijk dat de mensen zich hier thuis voelen en dat ze een vriendenkring kunnen opbouwen. Enkele klanten zijn hier ondertussen als vrijwilliger aan de slag. Hierdoor krijgen ze meer zelfvertrouwen en voelen ze zich nuttig in de maatschappij. Het verhoogt de re-integratie in de maatschappij en de motivatie om terug werk te zoeken”, verklaart Jolanda.

De vzw telt momenteel 22 vrijwilligers en ondersteunt ongeveer 500 gezinnen in West- en Oost-Vlaanderen. Er zijn al acht verdeelpunten en vier verdeelrondes voor personen die minder mobiel zijn. In de toekomst zou Jolanda met haar vzw graag meerdere sociale dienstencentra opbouwen in grote steden. “Ik ben heel blij met deze eerste plaats in de Krak-verkiezing in Dentergem. Zo krijgt onze vzw de nodige aandacht, die het toch wel verdient.”

(GC)

>> Info: 0477 45 33 06, info@sociale-dierenhulp.be, www.sociale-dierenhulp.be

Vragenrondje

Jolanda, je bent ook boeddhistisch, klopt dit?

“Ja. Ons hedendaagse leven wordt bepaald door ons verleden, die ons vormt tot de persoon wie wij nu zijn. De boeddhistische filosofie draait om reïncarnatie. Je kan in je huidig leven de negatieve zaken uit een vorig leven rechtzetten. Wie positief in het leven staat, krijgt positieve zaken terug.”

Zowel jij als je dochter namen twee jaar geleden jullie toevlucht bij de boeddhistische gemeenschap in Huy?

“Ik ben een hoog gevoelig persoon en zocht naar een manier om met deze harde maatschappij om te gaan. Dankzij de meditatie kan ik daar nu beter mee overweg. Wij vermijden negatieve zaken zoals het materiële, afgunst, jaloezie, boosheid, wraakzucht en roddels. Ik probeer, vanuit een puur hart, zoveel mogelijk de goede dingen te verzamelen voor in mijn volgend leven. Ik bouw dus aan een positief karma. Ik ga ervan uit dat wat je geeft in het leven in drievoud terug krijgt. Dus niet enkel het goede, maar ook het kwade. Vandaar mijn positieve instelling in het leven.”

Is de boeddhistische filosofie ook terug te vinden in de werking van de vzw?

“Wij helpen alle levende wezens, mens en dier. Onze hulp bestaat uit zowel materiële als psychosociale hulp en logistieke steun aan mens en dier, die het wat moeilijker hebben in de huidige maatschappij. Vaak zouden kansarmen eerst hun eigen huisdier voorzien van eten en dan pas op de tweede plaats aan zichzelf denken. Deze mensen zien hun huisdier enorm graag en hebben er een houvast aan. De band die onze mensen met hun huisdier hebben is uniek, net als onze vzw. Huisdieren helpen tegen een emotionele dip en voorkomen vaak sociale isolatie. Huisdieren trekken de mens dus door moeilijke periode

Bio

Privé

Jolanda Kause (53) is afkomstig uit Amsterdam. Jolanda woont al 20 jaar in België en 6 jaar in Dentergem. Ze is getrouwd met Harry Kause. Ze hebben één dochter Naomi (19).

Opleiding en loopbaan

Na haar studies sociaal assistent, management kinderopvang en opleiding penitentiair beambte werkte Jolanda als cipier, als sociaal assistent en als zelfstandige van twee kinderdagverblijven. Momenteel zet Jolanda zich voltijds in als onbezoldigd vrijwilliger bij de vzw Sociale Dierenhulp.

Vrije tijd

De vzw betekent alles voor Jolanda. Al haar vrije tijd wordt eraan gespendeerd.