‘Den Hollander’ uit Eigen Kweek komt zich verontschuldigen tegen rechter voor alcoholgebruik

"Ik sta hier omdat ik besef dat ik fout was", sprak Sam Louwyck. © MM
Redactie KW

Acteur Sam Louwyck (51) is in de politierechtbank veroordeeld voor rijden onder invloed van alcohol. Na een feestje werd de flamboyante acteur betrapt met 1,3 promille alcohol in zijn bloed. Hij kwam zich persoonlijk verontschuldigen tegen de rechter.

Na een feestje liep Sam Louwyck op 6 mei 2017 tegen de lamp in Oostende. De acteur, onder andere bekend van de serie ‘Eigen Kweek’, werd al voor de vierde keer betrapt op rijden onder invloed. In september 2016 veroordeelde de politierechter hem al tot twee maanden rijverbod, waarvan de helft met uitstel. Toen blies hij 2 promille, naar eigen zeggen na het drinken van twee gin-tonics. “Mijn cliënt heeft een zware job en alcohol is voor hem een soort uitlaatklep. Het is altijd zoeken naar nieuwe projecten”, aldus meester Bruno Lefever.

Meteen daarna nam Sam Louwyck, vooral bekend als ‘Den Hollander’ uit Eigen Kweek, zelf het woord. “Ik sta hier omdat ik besef dat ik fout was. De gevolgen gaan vrij ver. Voor mij is dat natuurlijk heel slechte publiciteit. Maar voor de duidelijkheid: ik neem dit zeker niet lichtzinnig op. De laatste maanden ben ik in positieve zin geëvolueerd. Ik besef dat het ontoelaatbaar is om met alcohol in mijn bloed nog achter het stuur te kruipen”, aldus Sam Louwyck.

Pilootopleiding

Tijdens de zitting werd ook duidelijk dat de acteur bezig is aan een leven naast het acteren. “Mijn pilootopleiding zit er bijna op”, vertelt Sam Louwyck, die zijn vader verloor in een vliegtuigcrash. “Het vliegen is mijn passie. Ik zie het vooral als een recreatieve bezigheid en zie wel waar ik beland. Trouwens: bij het vliegen geldt een absolute nultolerantie voor alcohol.”

“Nooit kruip ik nog met alcohol in mijn bloed achter het stuur”

De rechter vroeg als uitsmijter nog of het geen idee was voor de acteur om deel te nemen aan Tournéé Minerale. “Het deed niet meteen een belletje rinkelen”, lacht Sam. “Ik heb de laatste tijd zoveel aan mijn hoofd. Maar nogmaals: ik besef dat het fout was. Nooit kruip ik nog met alcohol in mijn bloed achter het stuur.”

De politierechter kon de persoonlijke aanwezigheid van Louwyck appreciëren en legde uiteindelijk een rijverbod van drie maanden en 1.600 euro boete op. Als de acteur ooit nog met de wagen wil rijden, zal hij opnieuw moeten slagen voor zijn rijexamens. De Oostendenaar moet ook nog medische en psychologische proeven ondergaan.

(Belga/MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier