Dement Oostende vzw voert actie tegen verwaarlozing gebouwen

Redactie KW

Op zaterdag 8 juli waarschuwde de actiegroep aan de Koninklijke Gaanderijen voor instortingsgevaar.

De Koninklijke Gaanderijen werden vorige week al uit veiligheidsoverwegingen volledig gesloten voor het publiek. Nu stut een aannemer het plafond en dekt het met doeken af om voorbijgangers te beschermen tegen vallend puin. De actiegroep gaf De stad aan de Zee meteen de nieuwe naam: De stad om Zeep.

“Brokstukken uit het plafond”

“Onze vereniging ijvert voor het behoud van het stedenbouwkundig erfgoed. We vinden het erg dat we nu ook al in het getouw moeten komen voor het beschermd patrimonium dat er verkommerd bijligt”, zegt voorzitter van Dement Guy Servaes. “Neem nu de Koninklijke Gaanderijen. Of de oude watertoren, het hotel de Louvre, de Koninklijke Stallingen of het hotel Terminus naast het treinstation. Straks kunnen we nog een gegidste wandeling organiseren langs het verwaarloosd erfgoed.”

De meer dan 350 meter lange zuilengalerie die gebouwd werd tussen 1902 en 1906 ziet er momenteel gevaarlijk bouwvallig uit. “Een paar jaar geleden kwam – een groot stuk gevelsteen van het gerenoveerde Kursaal naar beneden”, vertelt Kurt Verheggen, woordvoerder van Dement Oostende vzw. “Nu vallen de brokstukken zo uit het plafond. Een wonder dat er geen slachtoffers zijn gevallen.”

Bescherming vergt onderhoud

Dement Oostende heeft het over decennialange verwaarlozing en gebrek aan onderhoud van zowel het Thermae Palace Hotel als de Gaanderijen. Volgens de actiegroep hebben zowel de stad Oostende als de Vlaamse Overheid boter op het hoofd . “Je kunt niet blijven beschermen, zonder het erfgoed nadien ook vakkundig te onderhouden”, zegt Servaes.

Kurt Verheggen: “De sluiting van de Koninklijke Gaanderijen wegens instortingsgevaar aan de start van het toeristisch hoogseizoen is de schande van Oostende. Het haalde afgelopen week zelfs de nationale pers. De drie politieke partijen die al meerdere legislaturen aan het bewind zijn, moeten zich diep schamen voor hun decennialange verwaarlozing van de Koninklijke Gaanderijen. Hét visitekaartje van Oostende en het meest markante gebouw aan de Belgische kust.”

ML

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier