Delphine uit Zuienkerke woont in Colombiaanse stad die getroffen is door modderstromen

21/04/17 om 07:58 - Bijgewerkt om 07:57

Colombia werd woensdag opnieuw getroffen door zware modderstromen. De Vlaamse Delphine (30) woont en werkt in de getroffen stad Manizales. Met haar fototoestel brengt ze verslag uit vanuit het getroffen gebied. "Huizen zijn gewoon weggespoeld", zegt ze.

Delphine uit Zuienkerke woont in Colombiaanse stad die getroffen is door modderstromen

Delphine De Gryse woont sinds januari in Colombia. © TLG

Delphine De Gryse (30) uit Zuienkerke zit momenteel in Colombia. Ze woont en werkt er in Manizales, één van de gebieden die woensdag getroffen werden door dodelijke modderstromen. Zelf is ze in orde, maar de ravage is enorm. "Die modderstromen hebben alles weggespoeld. Huizen werden volledig meegenomen. Ongelofelijk om te zien", zegt ze vanuit Colombia. Delphine woont en werkt sinds januari in Colombia. Ze is er professor Journalistiek en Communicatie aan de Universidad de Manizales. Net die stad werd woensdag getroffen door verschillende zware modderstromen. Door de hevige regenval waren er zo'n 40 landverschuivingen. En die troffen zo'n 25 districten in de stad. Heel wat mensen zijn hun huis kwijt. Zestien personen kwamen zelfs om het leven.

Ouders gerustgesteld

De Vlaamse Delphine was aan het slapen op het moment van de modderstromen. Omdat haar huis en de huizen in haar buurt gespaard bleven, merkte ze 's nachts niets van wat er gebeurde. Pas toen ze 's morgens het nieuws zag, besefte ze dat het ernstig was. "Ik heb onmiddellijk mijn ouders verwittigd om hen gerust te stellen", zegt ze. "Drie weken geleden waren er al modderstromen in Mocoa. Daarbij kwamen honderden mensen om. Ik wilde niet dat ze zoiets in het nieuws zouden zien over Manizales. Maar ik kon ze gelukkig direct verwittigen."

Delen

Het leger heeft mijn beelden al opgevraagd

Nu trekt Delphine rond in het getroffen gebied. Met haar camera ging ze foto's maken en mensen spreken. "Het zijn verschrikkelijke taferelen, maar ik zie het als mijn werk", zegt ze. "Zo heeft het leger mijn beelden al opgevraagd. Voor mijn studenten is het bovendien een goeie test. De universiteit heeft een eigen radiostation, te beluisteren in de hele stad en via internet. Zowel proffen als studenten hebben daar meer dan twaalf uur lang verslag uitgebracht. Ikzelf was ter plaatse en werd soms gebeld om de situatie daar uit te leggen."

Geen schrik

De afdeling waar Delphine voor werkt, was woensdag de enige bevolkte van de hele universiteit. "De burgemeester had de noodtoestand afgekondigd, dus er waren geen lessen", zegt ze. "Maar op de afdeling journalistiek kwamen wel studenten opdagen. Echter dan dit zal het dan ook helaas niet worden. Zo zakte ik toevallig samen met het leger naar een gebied af waar nog niemand geweest was." Ook gisteren ging Delphine - gewapend met haar fototoestel - op pad. Schrik heeft ze niet. "Toch niet voor nog meer modderstromen", zegt ze. "Wel voor het verdere nieuws. Want volgens mij moet de dag nog wel meer slecht nieuws brengen."

(TLG)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!