Delphine Bucsan uit Oekene haalt met Studio Politesse etiquette van onder het stof

Delphine Bucsan wil met Studio Politesse de regels van de etiquette weer van onder het stof halen. © (Foto SB)
Philippe Verhaest

Altijd al benieuwd geweest welke tafelmanieren bij welke gelegenheid passen? Of welke houding bij een bepaalde situatie past? Dan heeft Delphine Bucsan van Studio Politesse het antwoord voor je klaar. De Oekense wil etiquette opnieuw populair maken en richt zich zowel op kinderen, volwassenen als bedrijven.

Delphine Bucsan (36) werkt als leerkracht wiskunde en fysica in Barnum in Roeselare en woont met haar man Henk Dessein en de kinderen Manon (11) en Renée (8) in de Oude Kantinestraat in Oekene.

De dame heeft altijd al een voorliefde voor etiquette gehad. “Ik hou er enorm van om mensen thuis uit te nodigen en hen een leuke tijd te bezorgen. En daarbij heb ik graag oog voor detail. Dat is pure ontspanning voor mij, en tegelijk wil ik de zaken op de juiste manier aanpakken.”

Beleefdheid en een goed voorkomen zijn belangrijk in het leven van Delphine. “En die denkwijze breng ik ook mijn twee kinderen bij. Ik sta erop dat ze beleefd zijn en altijd met twee woorden spreken. Vriendelijk zijn kost immers geen geld.”

Vanaf 5 jaar

Sinds begin januari legt Delphine zich ook professioneel toe op alles wat met etiquette te maken heeft. “Die wereld boeit me enorm. Ik heb al tientallen boeken over etiquette door de jaren heen verslonden en volgde ondertussen een buterlopeiding aan de Vip Butler Academy in Beernem en volgde ook les bij de Antwerpse Nathalie Poppe van Ladies and Gentlemen etiquette. Ik heb dus de nodige bagage om op terug te vallen.

Met Studio Politesse richt Delphine zich zowel op kinderen, volwassenen als bedrijven. “Etiquette en beleefdheid is iets van alle leeftijden. En hoe vroeger je daarmee begint, hoe sneller sommige zaken ingebakken raken. Ik bied workshops aan voor kinderen tussen 5 en 8 jaar, 7 en 12 jaar en voor jongeren tot 18 jaar. Telkens gaan we dieper in op de beleefdheidsvormen die in hun eigen leefwereld van tel kunnen zijn. Dat gaat van de eerste tafelmanieren, de juiste dresscode voor feestjes en de correcte lichaamstaal tot hoe je te gedragen wanneer je een iets minder leuk cadeau hebt gekregen.”

“De juiste etiquette gebruiken is niet echt moeilijk, maar gewoon een mentaliteitswijziging”

Ook bedrijven kunnen beroep doen op de diensten van Delphine. “Want ook op de werkvloer en in het zakenleven kunnen bepaalde beleefdheidsregels het verschil maken.”

Delphine kreeg al een pak positieve reacties op haar carrièreplannen. “Ik blijft voor de klas staan, maar zal dit met Studio Politesse combineren. En blijkbaar voor ik een gat in de markt aan, want de eerste workshops die ik samen met Véronique Ameye van De Kokmadam organiseer, zijn al uitverkocht. Dat doet het beste vermoeden.”

Sociale media

Naast de traditionele etiquette kan je bij Delphine ook terecht om wijs met sociale media om te gaan.

“Wat kan wel en wat doe je beter niet, voor veel mensen is het niet zo eenvoudig. Ik leer de juiste ‘technieken’ aan. En wat al helemaal not done is: je smartphone gebruiken wanneer je met mensen aan tafel zit. Anno 2018 is dit geen eenvoudige klus, maar het zorgt er voor dat je veel meer uit die persoonlijke contacten haalt.”

Volgens Delphine kunnen de juiste omgangsvormen wel degelijk een verschil maken. “Als je weet hoe je je moet gedragen op een bepaald feest of receptie, kom je ook veel zelfverzekerder over. Moeilijk is het niet, het gaat gewoon om een mentaliteitswijziging.”

Delphine biedt zowel workshops op maat als standaardopleidingen aan en organiseert die bij haar thuis en op verplaatsing. “Alles is mogelijk en te bespreken.” Een sessie duurt maximaal twee uur.

www.studiopolitesse.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier