Delegatie van Watermaal-Bosvoorde ontvangen op het stadhuis van Veurne

De herdenking voor het stadhuis. © JTV
Redactie KW

Naar aanleiding van de viering rond kunstenaar Paul Delvaux en het kunstproject ‘Toeren en Loeren’ werd een delegatie van Watermaal-Bosvoorde ontvangen op het stadhuis van Veurne.

Burgemeester Peter Roose heette de gasten welkom waarna een receptie werd aangeboden. De genodigden konden ook genieten van een speciaal gecomponeerd lied over de kunstenaar. Vooraf werd in het stadspark bij het borstbeeld van Paul Delvaux een korte hulde gehouden. De 92-jarige Paula Semer, die in Watermaal-Bosvoorde woont, las er een gedicht voor.

Daarna nam de voorzitter van de Culturele Raad, Maurits Timperman, het gezelschap op sleeptouw langs enkele belangrijke plaatsen in Veurne waar Paul Delvaux geleefd en gewerkt had. Ook werd het kerkhof bezocht langs de Oude Vestingstraat, waar de schilder ligt begraven onder een eeuwenoude lindenboom.

Na het middagmaal trok het gezelschap naar de evenementenhal Furnevent waar de scholieren onder meer een tentoonstelling rond treinen in elkaar hadden geknutseld. Er werd een film geprojecteerd met negen getuigenissen van Veurnaars die de schilder van nabij hebben gekend. Omstreeks 17 uur vertrok de delegatie met de plaatselijke organisatoren met het autotreintje naar het station van Koksijde waar opnieuw richting Brussel werd gespoord.

Het gezelschap trok ook langs het stadspark.
Het gezelschap trok ook langs het stadspark.© JTV

Voor de Stad Veurne was Paul Delvaux een belangrijk figuur. Hij werd geboren in Antheit in de provincie Luik. Een groot deel van zijn leven bracht hij door in Watermaal-Bosvoorde, waar hij verbonden was aan de ‘Ecole Nationale de la Cambre’. Ondertussen had Paul Delvaux een serieuze reputatie opgebouwd. Hij was een graag geziene gast zowel op buitenlandse als binnenlandse tentoonstellingen. In 1952 maakte hij het muurfresco in het Kursaal van Oostende. Iets later werd hij opgenomen in de Koninklijke Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België.

Paul was ook één van de vele kunstenaars die in de zomer naar de kust trok, omdat de lichtomstandigheden er nu eenmaal ideaal zijn om te schilderen. Hij verbleef eerst in Koksijde en leerde zo het nabije Veurne kennen. Hij kwam er definitief wonen vanaf 25 juni 1971 tot aan zijn dood op 20 juli 1994. Al die tijd liet hij zich inspireren door de rust die Veurne tot op vandaag nog uitstraalt.

Artistiek kerstevenement ‘Toeren en Loeren

De herdenking van ‘120 jaar Paul Delvaux’ viel samen met het kunstproject ‘Toeren en Loeren’, dat reeds aan zijn elfde editie toe is. 55 kunstenaars exposeren voor dit evenement, zowel in hun eigen atelier als op andere locaties. In de stadsbibliotheek loopt ook een fototentoonstelling met foto’s van de Westhoekfotoclub met als onderwerp treinen en stations.

‘Toeren en Loeren’ loopt ook nog in het weekend van 16 en 17 december.

(JTV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier