Deelnemers inleefweek in Poperinge leven week in armoede

Redactie KW

Van 19 tot en met 26 april vindt voor de eerste keer in Poperinge een Inleefweek Armoede plaats.

Het initiatief gaat uit van het Sociaal Huis Poperinge, samen met het buurthuis Bellewijk, VormingPlus Oostende-Westhoek en Welzijnszorg. Wie deelneemt, en dat kan iedereen, engageert zich om een week lang met een beperkt budget te leven.

Isabelle Lebbe, CD&V-voorzitter OCMW: “De Inleefweek Armoede is een zo realistisch mogelijke simulatie voor het grote publiek, waarbij je een week aan den lijve kan ondervinden hoe het is om in armoede te leven. Je kan alleen of met het gezin deelnemen. De deelnemers krijgen een virtueel budget van 50 euro per volwassene en 20 euro per kind ten laste. Daarmee moet je een week zien rond te komen. Bovendien word je (denkbeeldig) geconfronteerd met ziekte, een defect toestel of andere opdrachten die het budget aantasten of die je dwingen om keuzes te maken en/of creatief te zijn.”

“De Inleefweek werd mee uitgewerkt door mensen in armoede uit Poperinge”, zegt Ellen Debeer, buurtwerker in de Bellewijk. “Vanuit hun persoonlijke ervaringen leverden zij onder meer enkele opdrachten aan. En zowel bij de start als bij het slot van de Inleefweek is een moment voorzien waarbij de deelnemers in gesprek kunnen gaan. Of hun prille ervaringen met armoede kunnen uitwisselen met mensen die chronisch met een beperkt budget moeten leven.”

De Inleefweek Armoede is dan ook geen wedstrijd“, benadrukt Kris Carlier van VormingPlus. “Het belangrijkste is niet zozeer om het einde van de week te halen. Wel willen we met deze Inleefweek aantonen wat armoede met een mens doet, hoe armoede je zelfvertrouwen aantast en hoe je door armoede makkelijk in isolement kan komen. Armoede is dan ook veel meer dan leven met een beperkt budget. Zo willen we het draagvlak vergroten om samen actie tegen armoede te ondernemen.”

Deelnemen aan de Inleefweek Armoede kan door in te schrijven bij VormingPlus – www.vormingplusow.be. Wie zich inschrijft, krijgt een situatie toegestuurd waardoor hij/zij in armoede is beland. De deelnemers worden gevraagd om voorafgaand aan de Inleefweek met deze situatie bij het OCMW aan te kloppen om hulp.

Isabelle Lebbe: “Nog voor de actie bekend werd gemaakt, schreven zich reeds vier mensen, die iets met het Poperingse beleid te maken hebben, in.”

De eigenlijke Inleefweek gaat van start op donderdag 19 april, van 19.30 tot 21 uur in LDC De Bres, Veurnestraat 15 in Poperinge. De week eindigt met een broodmaaltijd op donderdag 26 april om 18.30 uur in De Bres.

(AHP- Foto MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier