Deel van Kortrijkse magistraten trekt vrijdag naar Brussel

Redactie KW

Naar aanleiding van de Alarmdag Justitie zullen vrijdag vanuit heel Vlaanderen magistraten naar Brussel afzakken. Met die dag wil de rechterlijke macht “het publiek informeren over de stand van zaken bij justitie en over de geplande maatregelen die het functioneren ervan aantasten.” Ook Kortrijk geeft aanwezig.

De voorzitster van de rechtbank van eerste aanleg in Leuven, Margaretha Verellen, deed een oproep om vrijdag massaal naar de alarmdag van de rechterlijke macht in Brussel af te zakken. Eind vorige week stuurde ze daarover een mail naar alle magistraten en griffiers.

In Kortrijk heeft een deel van de magistratuur zich bereid verklaard. De voorzitters van de kamers hebben laten weten dat er vrijdag een onderbemanning zal zijn. Sowieso zijn er geen correctionele zittingen, maar is er wel raadkamer. De meeste advocaten begrijpen dat er actie ondernomen wordt, zegt advocaat Filip De Reuse. “Magistraten die met pensioen gaan, worden momenteel niet vervangen. Er zouden nog kamers geschrapt worden. Het wordt hoog tijd dat de politiek inziet dat er meer middelen nodig zijn voor justitie. Alleen dan kunnen de magistraten hun beroep ernstig blijven uitoefenen. Het is niet 5 voor, maar 5 na 12.”

(Belga)