Debat over vluchtelingen in Theater aan Zee

We zien Alicja Gescinska, Geert Mak, Els Snick en Bruno De Wever. (Foto ML)
Redactie KW

Ook de vluchtelingenproblematiek wordt niet geschuwd in Theater aan Zee.

Els Snick modereerde een panel rond auteur en journalist Geert Mak, Pools-Belgische filosofe Alicja Gescinska en hoogleraar geschiedenis Bruno De Wever. “Hongarije 1956, Parijs 1968, Berlijn 1989”, aldus Geert Mak, auteur van de bestseller ‘In Europa’. “Ook nu leven we weer in een omkeerjaar waarin de geschiedenis een sprint neemt en we voelen hoe fragiel onze westers model is.” En Mak klinkt pessimistisch: “De stroom vluchtelingen is niet opgedroogd omdat de media er niet meer over berichten. Het drama met nog altijd veel mensen die in de Middellandse Zee verdrinken blijft actueel. Europa functioneert in die problematiek ontzettend slecht en kan geen migratiebeleid aan.”

Massamigratie

Volgens Alicja Gescinska is het geen Europese, maar een mondiale vluchtelingencrisis. Ook professor Bruno De Wever vindt dat we een versnellingsmoment beleven in de geschiedenis: “De Europese Unie wordt voor het eerst geconfronteerd met een probleem dat enkel met een gemeenschappelijke aanpak opgelost kan worden. Door die massamigratie creëren we een onderklasse in onze maatschappij. Het hoort bij het gedachtegoed van de linksprogressieven om het voor die klasse op te nemen, anders dreigt links ook nog eens een deel van haar eigen middenklasse aan het centrum en rechts te verliezen.” Een duidelijk quote aan SP.A-voorzitter John Crombez die in de zaal aanwezig was.

Voorts is De Wever van mening dat Europa synoniem is voor de verzorgingsstaat en de vrije meningsuiting. “Daar mogen we niet op toegeven, ik wil daar desnoods voor sneuvelen!” De Wever vond alvast het optreden van Abou Jahjah in ‘Zomergasten’ formidabel. “Maar”, relativeert Bruno De Wever, “ik ben zoals ik ben, dankzij mijn geprivilegieerde opleiding. Voor hetzelfde geld was ik nu leraar geschiedenis in het secundair onderwijs en lid van de N-VA.”

Ook Geert Mak deed markante uitspraken: “We moeten veel meer luisteren, ook naar onze opposanten: ook populistische leiders hebben, helaas soms gelijk. Merkel doet mijns inziens een moreel hoogwaardig appel met haar ‘Wir schaffen das’, maar ik mis ook bij haar een ernstig migratiebeleid, waarbij er grenzen worden gesteld.”

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier