Deadline voor overheidsopdracht berging Flinterstar met een maand verlengd

Redactie KW

Geïnteresseerde bedrijven om het vrachtschip Flinterstar te bergen, krijgen een maand langer de tijd om te antwoorden op een eerdere overheidsopdracht, uitgeschreven door staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein (Open VLD).

Dat is het gevolg van een uitspraak van de Brugse rechtbank van koophandel dinsdag, die reder Flinter aanstelt voor de berging. De beslissing om de deadline te verplaatsen komt er na overleg tussen de staatssecretaris en de dienst maritiem vervoer woensdagmiddag.

Eind november schreef Tommelein een overheidsopdracht uit voor de berging van het gezonken vrachtschip Flinterstar. De uiterste indiendatum was 14 december. Die is nu uitgesteld tot 12 januari 2016, om 14 uur. Dat komt door een uitspraak van de Brugse rechtbank van koophandel. Die oordeelde dinsdag dat de berging moet gebeuren door Flinter. Die Nederlandse rederij had eerder afstand gedaan van het wrak, waardoor België als oeverland zou moeten instaan voor de berging en de kosten.

Om in te spelen op een mogelijke juridische procedureslag schreef Tommelein zelf een overheidsopdracht uit, in afwachting van een uitspraak. Flinter werd dinsdag door de rechtbank in het ongelijke gesteld, en moet alsnog opdraaien voor de kosten ondanks de zogenaamd ‘abandoned ship’-verklaring. Door de nieuwe datum bouwt de staatssecretaris ruimte in om te bekijken wat de rechtbank volgende week, op 15 december zegt. Dan wordt er namelijk een gerechtsdeskundige uitgenodigd om de modaliteiten van de berging te bespreken.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier