De Wullepitmolen is vanaf vandaag weer in Kortemarkse handen

Na 24 jaar behoort de Wullepitmolen weer tot Kortemark. © Foto Kurt
Redactie KW

De gemeente Kortemark kan zich terecht een molengemeente noemen: onlangs verwierf de gemeente nog de Koutermolen, terwijl ze de Kruisstraatmolen al in eigendom had. De Couchezmolen heeft Kortemark in erfpacht en nu wordt ook de Wullepitmolen in Zarren weer Kortemarkse eigendom.

“Het is een heel verhaal”, aldus Jos Demaree van vzw Wullepitmolen. “Ik groeide als kleine jongen op in de schaduw van die molen in Zarren. Nu woon ik al 30 jaar in Brugge, maar de molen liet me nooit los.”

“Hij verscheen voor het eerst in de geschiedkundige bronnen in 1639. Tot 1805 volgden generaties molenaars er elkaar op. Toen nam Pieter Jozef Wullepit de molen over en hij bleef in de familie tot in 1971, vandaar dus ook de naam van de windmolen. Tijdens de Duitse bezetting in de Eerste Wereldoorlog kon de familie Wullepit de productie verder zetten onder toezicht van Duitse militairen, maar in 1917 werden ze uit Zarren geëvacueerd. Toen ze na de oorlog terugkeerden, vonden ze de molen totaal vernield terug. Ze kochten in 1923 een nieuwe molen aan in Zerkegem en deze werd met paard en kar overgebracht naar Zarren.”

Verval

“In 1949 werd de productie van de windmolen stilgelegd omdat dure herstellingswerken zich opdrongen en omdat de industriële concurrentie te groot werd. Pas in 1973 klasseerde men de zwaar vervallen molen. Restaureren was heel duur en er werd zelfs geopperd om hem te verkopen aan Bokrijk. In 1982 wordt de gemeente verplicht dringende instandhoudingswerken uit te voeren. Men doet slechts het hoogst nodige en vanaf 1987 wordt de molen gedeclasseerd en raakte hij weer in verval. Men wou hem een jaar later zelfs afstaan aan de stad Brugge, met het oog op overbrenging naar de Brugse stadsvesten. In 1991 richtten we de vzw Wullepitmolen op en kregen we de toestemming hem verder te behoeden voor verval. Het bouwwerk werd in 1994 verkocht aan de provincie en de restauratie kwam er eindelijk in 2000.”

De Kortemarkse schepen Rik Wayaert bij de Wullepitmolen.
De Kortemarkse schepen Rik Wayaert bij de Wullepitmolen.© Foto Kurt

Molengemeente

“Nu keert de Wullepitmolen voor één symbolische euro terug naar de gemeente Kortemark”, vervolgt bevoegd schepen Rik Waeyaert (CD&V). “De voorwaarde is wel dat we hem restaureren. Hiervoor zijn we bezig met de opmaak van een molenbeheersplan.”

“De restauratiekosten bedragen om en bij de 400.000 euro en daarvan wordt 80 procent gesubsidieerd door de overheid. De overige 20 procent zal bijgepast worden door de provincie. Uiteindelijk zal de molen weer helemaal in orde zijn, terwijl het de gemeente niets zal kosten. In de toekomst blijven we natuurlijk wel verantwoordelijk voor het onderhoud van het bouwwerk.”

“Op vrijdag 2 maart is er de plechtige overdracht van de molen en onthullen we het bord dat bij de Wullepitmolen geplaatst zal worden. Ook de sleutel zal symbolisch overhandigd worden. Voor onze gemeente is dit een goede zaak: er zijn immers niet veel gemeenten die vier molens hebben, dus we mogen ons met recht een echte molengemeente noemen.”

(Jeffrey Dael)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier