De Veurnse Jonge Schutters vieren 40 jaar verbroedering met Rösrath

We zien de schuttersverenigingen uit Veurne en Rösrath met de echtgenotes en de prominenten van de gemeente Rösrath. © GF
Redactie KW

Een 16-koppige delegatie van de Koninklijke Karabijnmaatschappij ‘De Jonge Schutters’ uit Veurne bezocht de partnerstad Rösrath.

Zij vierden er samen met het Sint-Sebastianus Schützenbruderschaft de 40ste verjaardag van hun verbroedering. Zoals steeds werden zij heel hartelijk en uitgebreid ontvangen door hun schuttersvrienden alsook door een delegatie van het stadsbestuur waaronder twee oud-burgemeesters die mee aan de wieg stonden van de verbroedering. Zaterdag 16 april werd gestart met een bezoek aan Bonn en het Deutsches Museum. Een imposant gebouw met daarin een overweldigende collectie documenten en naslagwerken over de Duitse geschiedenis. In de namiddag werd er terug koers gezet naar Rösrath voor de traditionele wisselbeker Henri Melis-schieting. Het was weer een spannende competitie die daar ter plaatse, hoe kan het ook anders, uiteindelijk gewonnen werd door de Duitsers… met 788 punten tegen 724. Winnaars bij Veurne waren Ludwig Balloey met 90/100 punten en Alain Gantois en Steven Vandenberghe met elk 89 punten. De dag werd afgesloten met een feestmaal en uitreiking van de medailles aan de winnaars van de bekerschieting.

Zondag begon met een eredienst, gevolgd door een receptie waarbij de wederzijdse ervaringen en gebeurtenissen werden aangehaald. Jammer genoeg moeten we ook de vaststelling doen dat de interesse voor dit soort manifestaties bij de jeugd niet meer aanslaat. Getuige het aantal deelnemers, acht schutters, waarvan de helft bestuursleden, en de echtgenotes, samen goed voor slechts 16 personen. Jaren geleden werd er nog met een volle bus naar Rösrath getrokken.

Dit en het financiële kostenplaatje verbonden aan het geheel, maken dat de verbroedering in de toekomst eerder een zaak voor het stadsbestuur zal worden dan voor een vereniging als de ‘Jonge Schutters’, die het des ondanks de verminderde belangstelling al 40 jaar met veel enthousiasme hebben volgehouden. (Jose Tyteca)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier