De Vastenkruisweg trekt opnieuw door de Veurnse straten

Bij elke stopplaats wordt een kort lijdensverhaal in het oud-Nederlands voorgelezen. © JT
Redactie KW

Gedurende de vastenperiode trekken iedere vrijdagavond om 20 uur een groep biddende gelovigen door de stille straten van Veurne.

Tijdens de Goede Week wordt de tocht zelfs iedere avond overgedaan. Op Witte Donderdag vindt er een stille kruisweg plaats om middernacht. Het is de ‘Sodaliteit van de Gekruisigde Zaligmaker’, die werd gesticht door pater Jacobus Clou in 1637, samen met inwoners van Veurne en omgeving die biddend van statie tot statie gaan. Het traject tussen de Sint-Niklaaskerk en de Walburgakerk telt precies 5.751 stappen, het aantal voetstappen dat Jezus zou afgelegd hebben tussen zijn veroordeling en Golgotha.

De kruisweg start steeds in de Sint-Niklaaskerk waar de eerste twee staties hangen. Tussen de staties door wordt, op maat van de stappen, de rozenkrans gebeden. Bij iedere statie wordt een kort verhaal verteld in het oud-Nederlands over de inhoud van de statie. De 12 andere staties zijn opgehangen aan de gevels van de huizen doorheen de boetestad.

De bezinningsteksten voor de kruisweg zijn dezelfde als deze in Akkerghem en werden opgesteld door Michiel Zachmoorter. Zachmoorter was de landsdeken van Deinze en bundelde de teksten in 1623 onder ‘Sponsus Sanguineus’. Het is een nabootsing van de lijdensweg van Christus vanaf het gerechtsgebouw (het paleis van de Romeinse procurator Pontius Pilatus) tot op de heuvel Golgotha, de plaats van zijn terechtstelling. De vastenkruisweg van Veurne gaat terug tot 1626 en dat is 18 jaar voor de gekende Boetprocessie door de straten van Veurne trok. Traditioneel komen er enkel deelnemers naar de Veurnse Vastenkruisweg en geen toeschouwers. (JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier