De Vaerkes uit Dentergem organiseren benefiet ten voordele van kinderkankerfonds Gent

Op de foto de vrienden van Nikolaas en Petra met v.l.n.r. Koen Beke, Lieve Minjauw, Koen Bekaert, Bart Vercaemer, Kurt Vandenheede, Saskia Galle en Annie Verscheure. Sophie Demarez, Kristof Fraeyman en Krist Vankeirsbilck ontbreken. © Foto CLY
Redactie KW

Op zondag 3 juni organiseren vrienden en familie van de ‘Vaerkes’ opnieuw een benefiet ten voordele van het kinderkankerfonds UZ Gent. Het feest vindt plaats in het JOC in de Wontergemstraat 7. Koen Beke, die er al bij was vanaf de eerste benefiet 20 jaar geleden, geeft uitleg.

Eigenlijk gaat het om een organisatie die uitgaat van de vrienden van Nikolaas. “Nikolaas Devaere stierf precies 20 jaar geleden aan longkanker”, vertelt Koen. “Hij verloor op 4 juni 1998, op 24-jarige leeftijd, de strijd. Kort na zijn overlijden werd een eerste pannenkoekenbak georganiseerd door de vrienden van Nikolaas, waarvan de opbrengst volledig geschonken werd aan het kinderkankerfonds van het UZ Gent. Met die opbrengst kocht het UZ toen tv-toestellen aan voor op de kamers van kankerpatiënten. Vijf jaar na de dood van Nikolaas, in februari 2003, stierf ook zijn zus Petra op 31-jarige leeftijd nadat ze borstkanker kreeg. Nog voor Petra stierf, had zij de wens uitgedrukt om ook iets dergelijks op poten te zetten zoals bij haar broer en ook een benefiet te organiseren.”

Breien van sjaals

In 2011 overleed ook Jozef Devaere, de man van Annie Verschuere. Tijdens een wandeling kreeg hij een hartaderbreuk. “Precies 20 jaar na de benefiet voor Nikolaas willen we nog eens de handen uit de mouwen steken en iets ondernemen voor het kinderkankerfonds van het UZ Gent. Annie Verschuere, mama van Nikolaas en Petra, is al het hele jaar door bezig met het breien van sjaals die dan verkocht worden ten voordele van de komende actie. Zij heeft er in totaal al 220 gebreid. De wol heeft zij zelf volledig gefinancierd.

De sjaals worden verkocht tegen 15 euro het stuk en kunnen nog steeds besteld worden bij Annie via 0476 34 61 23. Ook vrije giften zijn mogelijk op het rekeningnummer BE31 7370 1124 3555 met als vermelding ‘Annie 70 – herdenking Nikolaas en Petra.’

Eetfestijn

Op zondag 3 juni is iedereen dus welkom in het JOC in de Wontergemstraat. De organisatoren hopen op zijn minst 250 mensen warm te maken voor het eetfestijn en op die manier 5.000 euro bijeen te krijgen voor het kinderkankerfonds. De benefiet start om 10.30 uur met een eucharistieviering voor de familie Devaere en alle kankerpatiënten en hun families in de OLV Sint-Stefanuskerk in Dentergem. Om 12 uur volgt het eetfestijn in het JOC in Dentergem met op het menu orloffgebraad met koude groenten en frietjes.

Deelnemen kost 15 euro voor volwassenen, kinderen krijgen balletjes in tomatensaus met frietjes voor de prijs van 8 euro. In de namiddag volgt nog een tombola.

(CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier