De secretaresses achter de gouverneur: “Je weet nooit wat de dag zal brengen”

Twee van de drie secretaresses van de provinciegouverneur : Caroline en Mia. Els is momenteel met vakantie.
Redactie KW

Donderdag 16 april is secretaressedag. De hele dag lang brengen wij de stille werksters én werkers achter grote West-Vlaamse figuren voor het voetlicht. Provinciegouverneur Carl Decaluwé heeft zelfs drié secretaresses.

Provinciegouverneur Carl Decaluwé doet een beroep op drie secretaresses. Eén van hen, de Brugse Mia Vantuyckom, heeft al gewerkt voor drie gouverneurs.

De drie secretaresses in de ambtswoning van Carl Decaluwé op de Brugse Burg zijn Caroline Plyson (53), Mia Vantuyckom (52) en Els Decloedt (36). Laatstgenoemde is momenteel met vakantie, maar haar twee Brugse collega’s vertellen honderduit over hun baas.

Hoe lang zijn jullie al in dienst als secretaresse ?

Caroline : “Ik werk al sinds 1988 voor het provinciebestuur, sinds 1999 ben ik actief als secretaresse op het kabinet van de gouverneur. Ik was ook jarenlang in dienst bij Carl Decaluwés voorganger Paul Breyne.”

Mia : “Ik ben al sinds 1990 secretaresse en heb het privilege gehad om onder drie provinciegouverneurs te werken. Toen ik op het kabinet belandde, was immers Olivier Vanneste gouverneur. Die werd in 1997 opgevolgd door Paul Breyne. Drie jaar geleden werd Carl Decaluwé tot gouverneur benoemd.”

Jij kunt dus drie gouverneurs vergelijken….

Mia : “Ze hebben elk hun eigen persoonlijkheid en karakter, maar ze zijn ook getekend door de tijd waarin zij gouverneur waren of zijn. Want de bevoegdheden van de gouverneur zijn gewijzigd. Bijgevolg is ons takenpakket veranderd.”

Caroline : “Zeg maar uitgebreid. Olivier Vanneste had maar één secretaresse, nu zijn wij met zijn drietjes. En we hebben zeker voldoende werk. We moeten alle briefwisseling voeren, de agenda van de gouverneur mee plannen en vergaderingen op mekaar afstemmen. Maar ook alle mails opvolgen. Dat zijn er gemiddeld 40 per dag. Er zitten soms rare snuiters bij…”

Mia : “Olivier Vanneste was een econoom, Paul Breyne stond graag tussen de mensen en Carl Decaluwé heeft dé job van zijn leven gevonden, na een stressvolle politieke carrière. Hij geniet echt van zijn ambt van gouverneur.”

Houden jullie van de job ?

Caroline : “Uiteraard ! Daarnaast verzorg ik ook de rondleidingen in de ambtswoning, af en toe in geval van bezoeken van hoogwaardigheidsbekleders. Ook maken wij de blijde intredes vanop de eerste rij mee.”

Mia : “Onze zoon Servaas heeft als kind nog bloemen mogen geven aan Koning Boudewijn en Koningin Fabiola. Het toffe aan ons werk is de afwisseling. Je weet nooit op voorhand wat de dag allemaal zal brengen.”

(SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier