De score van Plopsaland

De recensenten van KW. © AXV
Axel Vandenheede

Een dagje Bellewaerde met vier kost 35 euro minder dan dezelfde uitstap naar Plopsaland. En toch scoort het Ieperse park net iets beter. Dat is toch de ervaring van onze reporter Axel Vandenheede, die beide parken grondig testte samen met zijn vrouw Tine en de kleine maar daarom niet minder bedreven recensenten Lotte en Aster. De score van Plopsaland: 31/50.

PERSONEEL: 6/10

Van een veiligheidscontrole is amper sprake. De medewerker aan de ingang vraagt wel om tassen en rugzakken te openen, maar bekijkt alles slechts vanop een afstand. Opvallend is dat de medewerkers vooral jobstudenten lijken. Dezelfde ‘Goedendag/Bonjour’ klinkt hier wel wat minder gemeend dan in Bellewaerde. De meeste medewerkers die wij iets vragen, kunnen ons helpen, al zijn er ook enkelen die het antwoord schuldig blijven.

HORECA: 6/10

Wie in Plopsaland iets wil eten of drinken, kan bij wijze van spreken overal terecht. Er zijn restaurants, eetkraampjes en ook de winkeltjes verkopen snoepgoed, ijs, drank… Eten en drank zijn wel enorm duur: een blikje frisdrank kost 2,99 euro. Als je je blikje weer inlevert, krijg je op vertoon van je kasticket 10 cent terug, maar toch… We kiezen voor het restaurant van Berend Brokkepap, de Piratengrill. Er is keuze uit acht schotels, waaronder een vegetarische wok. Een dagschotel kost minstens 13,5 euro. Wij kiezen voor de vol-au-vent met frietjes en betalen 13,99 euro per persoon, voor een kindergerecht balletjes in tomatensaus met frietjes is dat 8,5 euro per persoon. Wanneer we naar onze tafel lopen, ruiken we een onaangename geur. Het restaurant is mooi versierd, maar is eerder aan de donkere kant, net als Maya’s restaurant. De vol-au-vent is lekker, al smaken de vleesballetjes te industrieel. De frietjes zijn een typisch fastfoodproduct: lang, fijn en weinig smaak. De balletjes in tomatensaus zijn dan weer erg lekker.

ATTRACTIES: 7/10

Plopsaland is voor jonge kinderen het summum. Ze vinden er attracties die geïnspireerd zijn op hun helden en kunnen die helden er ook effectief ontmoeten. Kabouter Plop en zijn vrienden lopen vandaag niet rond in het park, maar dankzij onder meer Heidi, Bumba en nog veel anderen worden ze niet eens gemist. Er zijn ook attracties voor tieners zoals Heidi the Ride. Wel jammer dat attracties zoals de Vleermuizen niet open zijn wegens technische controle. Bovendien krijgen we tweemaal met een technisch mankement te maken: wanneer het bijna onze beurt is op de Rollerskaters gaan de deurtjes niet meer dicht. En in het Bos van Plop zitten we een kleine tien minuten vast in de boot. Met een botenfile van jewelste, een bange kleuter en hoofdpijn tot gevolg. Want tien minuten ‘Daag dag dag dag dag’ van Kwebbel horen is te veel van het goede.

NETHEID/ONDERHOUD: 5/10

Plopsaland ligt er op het eerste gezicht netjes bij, maar op veel plaatsen zie je sigarettenpeuken en papiertjes liggen. Er lopen wel enkele medewerkers met borstel en blik rond, maar te weinig. Vuilnisbakken staan er genoeg in het park, maar pmd en ander afval scheiden kan niet. Rokers kunnen hun peuken nergens kwijt, waardoor ze die dan maar op de grond gooien. Het groenonderhoud laat hier en daar te wensen over. De toiletten zijn proper en de attracties zien er goed onderhouden uit. In het Bos van Plop hangt op een bepaalde plaats nog een indringende geur van houtverf. Een deel van het kabouterorkest speelt er zogezegd op instrumenten, maar die zijn intussen kapot of verdwenen.

BELEVING: 7/10

Kinderen zien voortdurend hun helden en er valt van alles te beleven. Dankzij de Studio 100-muziek, die overal weerklinkt, kunnen ze ook meezingen en -dansen. Soms is die muziek storend, zeker als je al een aantal uur in het park rondloopt en je al driemaal hetzelfde liedje hebt gehoord. Plopsaland is een geoliede commerciële machine. Figuren uit het Studio 100-gamma geven acte de présence en wie bij de figuur wil poseren, wordt gefotografeerd door een medewerker. Over de locaties van de winkeltjes is goed nagedacht: vele vormen de uitgang van een attractie. Plopsaland heeft een kleurrijke app met veel informatie. Wachttijden worden vanaf 15 minuten weergegeven en kloppen op een enkel minuutje na.

De score van Plopsaland

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier