De pastorie van Woesten wordt verkocht

Redactie KW

Dirk Durnez, de laatste actieve priester van Vleteren, heeft onlangs de gemeente verlaten, nadat hij was overgeplaatst naar Hooglede.

Burgemeester Stephan Mourisse (LVP) vroeg de gemeenteraad om eens na te denken over de toekomstvisie van de kerken, het kerkenplan en de geplande restauratiedossiers van de kerkgebouwen.

“De drie kerken worden behouden, maar we zullen toch aandringen dat er wat meer diverse activiteiten zoals concerten, voordrachten, lezingen en dergelijke worden georganiseerd in die gebouwen. In Woesten zijn er geen missen meer. Wat doen we met de geplande restauratie van de kerk? Het gaat over een gigantisch budget, en misschien kunnen we aandringen dat men dit in fasen laat verlopen, en men alleen de hoogstnodige werken uitvoert. Misschien kunnen we ook komen tot een gezamenlijke kerkfabriek. De pastorie van Woesten kunnen we verkopen”, aldus de burgemeester.

Guido Berten van de oppositiepartij CD&V stelde dat zijn fractie voorstander was van het behoud van de drie geklasseerde en beeldbepalende kerken. “Die hebben een grote waarde, en mogen niet in verval komen. Wij zijn grote voorstander van de verkoop van de pastorie van Woesten. Met de opbrengst kunnen we mee betalen aan de restauratie van de kerk. De gemeente moet hiervan 20% betalen, en zo kan het misschien een nuloperatie worden. In Oostvleteren woont een op rust gestelde priester. Eens die niet meer in de pastorie woont, zijn wij ook voorstander van de verkoop van die pastorie. Maar dat is uiteraard onze visie op lange termijn”, aldus nog Guido Berten.

(AHP-foto RVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier