De Panne: “‘Plankenkoorts for Life’ was de kers op de taart”

Redactie KW

Krak Andreas Viaene engageert zich in zijn vrije tijd voor de jeugd en hij gebruikt zijn organisatorisch talent graag om evenementen en activiteiten voor jongeren mee op poten te zetten. Door zijn gedrevenheid stak hij ook anderen aan, zowel op school als in de jeugdbeweging. Onder het motto ‘samen sterk’ zijn er al mooie projecten gerealiseerd.

“Eigenlijk viel ik uit de lucht toen ze me op de lijst van krak-genomineerden wilden zetten”, valt Andreas meteen met de deur in huis. “Ja, ik zet me zeker in voor de jeugd, maar dat doe ik niet alleen. Je kan ook maar tot resultaten komen met een team, want alleen lukt dat nooit. Toch is het een hele eer waarbij mijn sociaal engagement in de bloemetjes wordt gezet.”

Je kan maar tot resultaten komen met een team, want alleen lukt dat nooit

“Toen ik in het vijfde middelbaar zat, was ik ‘super’ in Immaculata De Panne”, gaat Andreas verder. “Die naam plakten ze op diegene die vanuit een animatorfunctie tussen de middag activiteiten voor de eerstejaarsleerlingen op het getouw zette. Dat deed ik dolgraag, maar die functie was ook bedoeld om het ijs te breken, om nieuwe leerlingen die zich wat onwennig voelden op hun gemak stellen, het sociale contact bevorderen. Een ‘super’ is ook het aanspreekpunt bij eventuele problemen.”

“In het zesde jaar werd ik ‘eerste minister van de leerlingenraad’. Vanuit de schoolraad konden we de stem van de leerlingen vertegenwoordigen en in samenwerking met de directie overleggen om activiteiten te organiseren.”

NachtWacht-fuif

“In de zomer werk ik op speelplein De Ravotter of als animator bij SWAP. Ik was ook twee jaar vrijwilliger in het jeugdhuis van De Panne. De voorbije jaren hebben we met ons team vanuit de Jeugdraad mooie dingen gerealiseerd, zoals onze indooractiviteiten in De Boare op de Dag van de Jeugdbeweging, het speeldorp op ‘Festival aan zee’ of de billenkarrenkoers op de Esplanade. Maar ons evenement ‘Plankenkoorts for Life’ was wat mij betreft toch de kers op de taart.”

“En dan is er natuurlijk Chiro Windekind in Adinkerke, waar ik samen met Joppe Degrave en Tuur Dewitte de groepsleiding heb en samen bedenken we continu leuke, nieuwe activiteiten voor onze Chirobende. Daarnaast houden we ook tradities in ere, zoals de jaarlijkse NachtWacht-fuif in april. Volgend jaar bestaat Chiro vijftien jaar. Het wordt een topjaar voor de hele bende! Altijd maar nieuwe uitdagingen aangaan, samen met enthousiaste zielsverwanten, daarvoor doe ik het!”

(MVP)

Vragenrondje

Hoeveel van je vrije tijd besteed je aan al dat jeugdwerk?

“Dat is moeilijk uit te drukken in uren, maar naast mijn studies gaat bijna al mijn vrije tijd daarnaartoe. Ik zit ook in de groepsleiding van Chiro, waar ons team de handen vol heeft aan de voorbereiding en planning van al onze activiteiten. Elk jaar is er het zomerkamp in augustus, het kampvuur in maart, de NachtWacht-fuif in april, maar ook een spaghettifestijn of Chirocafé staan op dat lijstje. Om de twee weken zijn we op zondagnamiddag paraat voor onze groep, in mijn geval de ‘Ribbeltjes’ van het eerste en tweede leerjaar. Die kleintjes, dat ligt me wel, want ze gaan helemaal mee in je fantasieverhalen. Ik wil ook benadrukken dat ik maar een wieltje in het raderwerk ben, want zonder ons topteam ben ik niets. Bovendien is er een geweldige samenwerking met de gemeente en krijgen we ook inspraak met de jeugdraad.”

Zijn er evenementen waarop je bijzonder trots bent?

“Samen met Maarten Maes en mijn vriendin Lore Booghs hebben we in naam van de jeugdraad onze schouders onder ‘Plankenkoorts for Life’, ons initiatief voor de Warmste Week, gezet. We ontwierpen een mooie affiche met een waslijst namen van jong aanstormend muzikaal talent uit eigen streek. De opbrengst van meer dan 2.000 euro schonken we integraal aan ANBN, een vereniging voor mensen met eetstoornissen.”

Heb je ambitieuze toekomstplannen?

“Eerst hoop ik af te studeren in 2018/2019, want momenteel is studeren en mijn activiteiten met de jeugdbeweging toch wel een hectische combinatie. Dan hoop ik met mijn diploma mijn dromen en ambities in de evenementensector waar te maken. Want ‘organiseren’ is toch echt mijn ding. Misschien ligt er wel een vacature bij Plopsa in het verschiet… Dat zou de perfecte uitdaging zijn: evenementen realiseren voor jongeren!”

Bio

Privé

Andreas Viaene werd in Veurne op 8 april 1997 geboren als zoon van Wim Viaene en Sigrid Debaeke. Hij heeft nog een zus Lisa. Zijn vriendin, Lore Booghs, studeert logopedie in Gent.

Opleiding

Andreas liep lagere school in Koksijde en aan het Immaculata-instituut van De Panne, richting humane wetenschappen, studeert nu bedrijfsmanagement aan de Arteveldehogeschool in Gent.

Vrije tijd

Chiro en zijn vriendin Lore zijn zijn hobby en passie. Voor zijn hobby als ‘cameraman’ heeft hij niet veel tijd meer.