De Panne krijgt 250.000 euro subsidie voor uitbreiding en renovatie zeilwagencentrum

Redactie KW

De Panne is met haar brede strand de bakermat van de zeilwagensport, een sportieve vrijetijdsbesteding die de gemeente graag ondersteunt.

Mede dankzij de subsidies van Toerisme Vlaanderen kan het zeilwagencentrum de komende jaren gerenoveerd worden tot een eigentijdse club. Het huidige zeilwagencentrum in de Dynastielaan 20 biedt onderdak aan de Landelijke Zeilwagenfederatie LAZEF en 2 zeilwagenclubs, de Royal Sand Yacht Club en De Krab. Jaarlijks worden er opleidingen en initiaties gegeven aan zo’n 2.500 mensen en verschillende wedstrijden georganiseerd.

Studiebureau Arcadis werkte in opdracht van de gemeente een ‘Masterplan Toeristisch-recreatieve zone strand De Panne’ uit. Daaruit bleek dat het behouden van het zeilwagencentrum op de huidige locatie de voorkeur kreeg op een herlocalisatie. De bestaande accommodatie zal gemoderniseerd worden om aan de noden van zowel de federatie als de clubs te voldoen. Er zal onder andere geïnvesteerd worden in sanitair, een keuken, een leslokaal, bureaus, opslagmogelijkheden, lockers… Ook de buitenruimte zal heringericht worden met het oog op een betere ordening van de zeilwagens en versterking van de aanwezige natuur.

Uitvalsbasis voor (inter)nationale wedstrijden

Het gerenoveerde zeilwagencentrum wordt, net zoals de recent vernieuwde surfclub, ongetwijfeld een meerwaarde voor de Vlaamse kust en De Panne in het bijzonder. Een eigentijdse club is niet alleen een mooi uithangbord voor de zeilwagensport. Het wordt een plaats waar iedereen in optimale omstandigheden de sport kan leren kennen en tegelijk ook de ideale uitvalsbasis voor nationale en internationale zeilwagenwedstrijden.

Nu de gemeente groen licht kreeg betreffende de subsidies van Toerisme Vlaanderen kan een ontwerper aangesteld worden. Als daaropvolgend de vergunningsaanvraag en aanstelling van een aannemer vlot kunnen verlopen, zou in 2017 met de renovatiewerken gestart kunnen worden. In het voorjaar van 2018 zou het volledig gerenoveerde zeilwagencentrum af moeten zijn. De totale kostprijs wordt op zo’n 855.000 euro geraamd.