De mooiste duiven uit de wijde regio strijken neer in Zwevegem

Sportschepen Luc Vanassche, Philippe Depraetere, Marc Callens en Piet Vanwonterghem zijn blij de matchtentoonstelling in Zwevegem te hebben. (Foto GJZ)
Redactie KW

Op zaterdag 17 februari organiseert duivenmaatschappij De Sportvrienden een matchtentoonstelling. Daarop zijn alle mooiste duiven uit de wijde regio te bewonderen.

Een week nadat de duivenliefhebbers zich konden vergapen op de beurs Fugare in Kortrijk, geven ze elkaar afspraak in OC De Kappaert voor de jaarlijkse matchtentoonstelling.

“Dit is een interprovinciale duivententoonstelling, die al meer dan veertig jaar bestaat. Niettemin is het de eerste keer dat we ze in Zwevegem kunnen houden”, zegt Marc Decoene, voorzitter van De Sportvrienden, die samen met secretaris Etienne Verschuere, Marc Callens, Piet Vanwonterghem, Philippe Depraetere en Patrick Delaere, het bestuur vormt.

“De duiven worden er gekeurd op hun schoonheid, niet op hun prestaties”

Op de tentoonstelling brengen een tiental duivenlokalen uit West- en Oost-Vlaanderen en Henegouwen, elk hun mooiste vijf duivers en vijf duivinnen samen. “Twee ervaren keurders bepalen dan wie er de uiteindelijke prijswinnaars worden. In totaal zullen er toch zo’n 150 a 200 duiven zijn”, zegt Philippe Depraetere.

De duivenliefhebbers noemen de tentoonstelling een leuke winteractiviteit. “Het is nog even wachten op het nieuwe duivenseizoen, en een dergelijke activiteit brengt de liefhebbers ook tijdens de wintermaanden eens samen.”

Gaat het in de duivensport meestal om de snelste duiven, dan primeert op de matchtentoonstelling de schoonheid van de duiven. “De duiven worden er gekeurd op hun schoonheid, niet op hun prestaties. Anderzijds is het wel zo dat een duif die goed vliegt, ook wel een mooie duif zal zijn.”

“Een duif waarbij de ogen niet goed staan, zal ook presteren op de vluchten”, legt Marc Callens met enige kennis uit. Op de tentoonstelling worden ook enkele duiven verkocht in een zogenaamde ‘bonverkoop’. De opbrengst hiervan gaat naar De Sportvrienden, die zo hopen een nieuw computersysteem aan te kopen. De tentoonstelling loopt in OC De Kappaert tussen 13 en 19 uur.

(Geert Vanhessche)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier